Aktivni građani za Zagreb

Cilj projekta bio je upoznati dionike lokalnog razvoja u Zagrebu o dobrim pristupima lokalnom razvoju, kako u Hrvatskoj, tako i u EU. Samo informirani i educirani predstavnici lokalne zajednice podstaknut će i ubrzati procese lokalnog okupljanja, povezivanja i dogovaranja sa svrhom pokretanja izrade i provedbe razvojnih planova i konkretnih aktivnosti

U sklopu projekta provedene su sljedeće aktivnosti:

  • pripremljen informativni materijal "Lokalni razvoj vođen zajednicom" - Novi pristup lokalnom razvoju u EU
  • održana dvodnevna radionica "Održivi lokalni razvoj vođen zajednicom" (Centar za kulturu Trešnjevka, 5.- 6. studeni 2014.) za 26 sudionika - većinom predstavnika udruga s područja grada Zagreba, ali i centara za kulturu, ustanova i poslovnog svijeta. Polaznici su se tijekom dvodnevnog rada upoznali s konceptom održivog razvoja, novim pristupom lokalnom razvoju u EU, osnovnim principima organiziranja zajednice, razinama uključivanja u procese odlučivanja, osnovama izrade lokalne razvojne strategije.
  • priređen kratki animirani promotivni film o načelima lokalnog razvoja vođenog zajednicom
  • održan okrugli stol i javna prezentacija filma "Lokalni razvoj vođen zajednicom" (Zagreb, 18. prosinca 2014.), na kojem je sudjelovalo 50-ak sudionika, od udruga do predstavnika Grada Zagreba i Gradske skupštine, fakulteta i poduzeća do centara za kulturu i Svjetske banke i ministarstava; panelistice su bile Dubravka Jurlina Alibegović; Ekonomski institut Zagreb, Nives Kopajtich Škrlec; Udruga gradova u RH i Vesna Lendić Kasalo; Ured za udruge VRH.

FINANCIRANJE
Grad Zagreb, Ured za programe i projekte EU
Vrijeme trajanja projekta: svibanj 2014. - proisinac 2014.