25.07.17

Slovenija provela prvi pilot projekt u sklopu Planova održive urbane mobilnosti (SUMP)

Ljutomer, grad s 3 300 stanovnika, prvo je mjesto u Sloveniji u kojem je proveden pilot projekt u sklopu Planova održive urbane mobilnosti - SUMP-a. Općina istog imena (u kojem je grad smješten) broji 11 400 stanovnika. Uspješno provedene mjere potaknule su Ljutomer da stavi veći naglasak na održivu mobilnost i postane jedan od vodećih općina na području mobilnosti u Sloveniji i šire.

Kontekst

Ljutomer je manji grad u kojem je šetanje i bicikliranje moguće tijekom cijele godine. Cijeli grad može se prijeći pješice za manje od pola sata, dok se do drugih većih gradova u općini može stići za 15 minuta na biciklu. Unatoč tome, trenutačne putne navike temelje se na vožnji automobilom jer 82% stanovnika putuje automobilom.

Ljutomerov pilot projekt u sklopu Planova održive urbane mobilnosti odobren je 2012. godine. Projektom se nastojalo proširiti kontekst tradicionalnog pristupa i usvojiti održivi pristup planiranju prometa.

Provedba

Projekt iz SUMP-a razvijen je kao pilot projekt za manja mjesta i gradove u sklopu šireg nacionalnog projekta koji se usredotočio na planiranje održive urbane mobilnosti. Projekt je zahtijevao uključenje inženjera prometa kako bi se upotrijebio holistički pristup upravljanju prometom i mobilnosti te osmislio popis ključnih mjera za poboljšanje situacija vezanih za mobilnost gradova i općina.

Nakon okončanja akcijskog plana SUMP-a, Ljutomer je provodio niz mjera:

- Neki od njih usmjereni su na "prijateljski promet". Izgrađen je drveni hodnik koji je znatno unaprijedio vezu između srednje škole i željezničke stanice, dok je redizajn i promjena prometnih pravila poboljšalo pristup osnovnoj školi.

- Također su pripremljena dva strateška dokumenta: "Smjernice za projektiranje biciklističke infrastrukture" i "Dizajn prometnih površina u gradu Ljutomeru".

- Provedbu SUMP-a prati i potiče "lokalna skupina za podršku održive mobilnosti" koja se sastoji od lokalnih dionika.

Gradonačelnik Ljutomera komentirao je da je općina ponosna na svoje postignuće i vodeću ulogu na području održive mobilnosti u Sloveniji i široj regiji. Oni žele uvesti nove inovativne mjere i učiti od postojećih kako bi unaprijedili one koji će se razvijati u budućnosti.

Rezultati

Pozitivni rezultati prvog projekta u sklopu Planova održive urbane mobilnosti potaknuli su općinu da planira provođenje sličnih mjera u drugim dijelovima grada i općine Ljutomer i razvije SUMP druge generacije, što je usvojeno u ožujku 2017. godine.

Iskustva i lekcije naučene od općine Ljutomer integrirane su u nekoliko novootvorenih SUMP-ova u Sloveniji i predstavljene različitim dionicima - uključujući planere, dizajnere i općinske službenike - iz Slovenije i inozemstva.

Izazovi, mogućnosti i prenosivost

Potaknut uspjehom i pozitivnom pažnjom prikupljenom od prvog SUMP-a, Ljutomer je odlučio obnoviti svoju predanost mjerama održive mobilnosti.

Općina je djelovala kao uzor drugim slovenskim općinama koje su 2016. i 2017. pripremale svoj prvi SUMP projekt na nacionalnoj razini. Ljutomerova druga generacija SUMP-a dostavljena je kao dio istog natječaja. Novi dokument postavlja još ambicioznije planove za budućnost održive (urbane) mobilnosti općine.

* Više informacija o prvom SUMP projektu općine Ljutomer (2012-2017) pročitajte OVDJE.

* Više informacija o drugom SUMP projektu općine Ljutomer (2017-2022) pročitajte OVDJE.

Izvor: eltis.org

 
SUMP