10.02.20

Škotska bi do kraja godine trebala postići 100 % obnovljive izvore energije

Škotska će se predstaviti kao primjer dobre prakse na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama (COP 26), koja će se u studenom ove godine održati u Glasgowu. Svi podaci ukazuju na to da će najvjerojatnije ispuniti svoj cilj postizanja 100-postotne obnovljive energije uoči početka ovog ključnog sastanka na kojem će se nastojati utvrditi budući tijek aktivnosti za suzbijanje klimatske krize.

Škotska će biti dobar domaćin, ali i prava inspiracija za svjetske čelnike na 26. UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, koja se ističe kao jedna od najvažnijih međunarodnih klimatskih konferencija od one održane u Parizu 2015. godine.

Škotska, čiji je grad Glasgow prošlog rujna izabran za domaćina 26. UN-ove konferencije o klimatskim promjenama, ima za cilj osigurati 100-postotnu pokrivenost svoje potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora energije do kraja ove godine. Vrlo je vjerojatno da će u tome i uspjeti, jer je zatvaranjem zadnje elektrane na ugljen 2016. godine jedini preostali izvor energije iz fosilnih goriva elektrana na plin u gradu Peterheadu u škotskoj pokrajini Aberdeenshire.

U međuvremenu, Škotska je postigla velik napredak na području obnovljivih izvora energije, što se posebno odnosi na razvoj projekata vjetroelektrana.

Podsjetimo, krajem 2017. godine službeno je počela s radom prva svjetska plutajuća vjetroelektrana Hywind Scotland snage 30 MW, kojom upravljaju norveška naftna kompanija Statoil ASA i Masdar Abu Dhabi Future Energy Co. Sastoji se od pet vjetroturbina i nalazi 25 kilometara od obale kraj Peterheada u Aberdeenshireu, a prošle godine u lipnju pušten je u rad i obalni sustav baterija za skladištenje energije kapaciteta 1 MW.

Najveći izvor obnovljive energije u Škotskoj - priobalna vjetroelektrana Beatrice s 84 turbina i u potpunosti operativna od lipnja 2019. godine, može proizvesti dovoljno energije za 450.000 kućanstava, dok će vjetroelektrana Seagreen, koja se gradi u pokrajini Angus na istoku Škotske, biti još veća te će po dovršetku moći napajati čak milijun kućanstava.

Ova je godina ključna za poduzimanje odlučnih klimatskih akcija, pa će se, stoga, na UN-ovoj konferenciji u Glasgowu od 9.-19. studenog nastojati utvrditi budući tijek aktivnosti za suzbijanje klimatske krize, a od svih zemalja svijeta očekuje se da znatno pojačaju provedbu svojih klimatskih obveza.

Izvor:  https://www.ekovjesnik.hr/clanak/2516/skotska-bi-do-kraja-godine-trebala-postici-100-obnovljive-izvore-energije

 
zanimljivosti