03.02.20

Objavljen godišnji izvještaj o globalnoj nejednakosti

Objavljen je godišnji izvještaj o drastičnoj globalnoj nejednakosti koji pokazuje da je lani 2,153 milijardera, pretežito muškaraca, posjedovalo više bogatstva nego 4,6 milijardi ljudi.

Ekonomska i politička elita okupljena na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu trudila se problematizirati globalnu nejednakost zanemarujući glavne uzroke problema.

Broj milijardera u proteklom se desetljeću udvostručio stvarajući još veći jaz između superbogatih i ostatka društva. Većina svjetskih političara i dalje se oslanja na politike koje taj jaz samo proširuju. Superbogati individualci imaju veću ekonomsku moć no čitave države. Sve to potvrđuje Oxfamov izvještaj "Time to care".

Povodom održavanja godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma Oxfam je objavio svoj godišnji izvještaj o drastičnoj globalnoj nejednakosti. Stručnjaci upozoravaju da je ekonomska nejednakost izvan svake kontrole, što najbolje pokazuje podatak da je 2019. godine 2,153 milijardera, pretežito muškaraca, posjedovalo više Autori izvještaja navode da svega 4 posto svjetskog poreza dolazi od oporezivanja bogatih, a studije pokazuju da superbogati izbjegavaju više od 30 posto svojih poreznih obveza, dok se najveće svjetske korporacije ekstremno nisko oporezujubogatstva nego 4,6 milijardi ljudi. Kapital superbogatih kontinuirano se akumulira bez obzira na izostanak doprinosa globalnom društvu.

Na samom vrhu svjetske ekonomije nalaze se uglavnom muškarci čiji se kapital neprestano akumulira neovisno o tome pridonose li društvu. U međuvremenu, na samom dnu ekonomske piramide nalaze se žene i djevojke koje tom istom ekonomskom sustavu pridonose bezbrojem sati njegovateljskog i kućanskog rada, koji je najčešće neplaćen, potplaćen i izrabljivački, i bez kojeg bi se raspale i zajednice i čitava globalna ekonomija.

Ostane li ekonomski sustav nepromijenjen, siromaštvu se nikad neće stati na kraj. "Potrebno je izgraditi nacionalni sustav skrbi koji bi smanjio jaz između bogatih i siromašnih", tvrde stručnjaci i napominju da nam je potrebna humanija ekonomija koja će se temeljiti na rodnoj jednakosti, progresivnijem oporezivanju te suzbijanjanju utjecaja korporacija i superbogatih.

Izvor: h-alter.org

Izvještaj koji se spominje u tekstu možete pronaći ovdje.