03.12.18

Klimatske promjene i inovacije – od sada i Hrvatska u mreži Europskih organizacija

Udruga Terra Hub je postala dio novouspostavljenog Climate-KIC Hub-a za Hrvatsku. Climate-KIC Hub je dio Regionalne inovacijske sheme (EIT RIS) Europskog instituta za inovacije i tehnologiju koji radi na akceleraciji klimatskih inovacija u Europi te pomaže i posreduje u povezivanju postojećih hubova za inovacije u 12 država središnje, istočne i južne Europe.

Novouspostavljeni EIT Climate KIC Hub u Hrvatskoj čini konzorcij od osam organizacija koje su različite po svojem ustroju i mandatima, ali i komplementarne u svojim misijama  i aktivnostima. To su Zagrebački inovacijski centar, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga, Mreža znanja i Impact Hub Zagreb.

Cilj konzorcija je promovirati i uspostaviti gospodarstvo koje je svjesno svih učinaka i izazova klimatskih promjena te odgovorno djeluje i radi na inovativnim rješenjima, posluje i gradi sustavne promjene u ekosustavu koji uključuje sve sektore i razine društva.

EIT Climate-KIC je europska mreža organizacija znanja i inovacija koje rade na akceleraciji tranzicije prema naprednom, uključivom društvu otpornom na klimatske promjene, baziranom na cirkularnoj ekonomiji i gospodarstvu bez emisija ugljika. To je najveća mreža javno-privatnog partnerstva s više od 300 organizacija - sveučilišta, istraživačkih instituta, gradova, regija, tvrtki, nevladinih i drugih organizacija koje rade na inovativnim rješenjima kako bi se smanjile emisije  ugljika.

EIT Climate-KIC provodi programe namijenjene studentima, start-up tvrtkama, inovatorima i profesionalcima kroz svoje centre u velikim gradovima Europe. Više o tematskim područjima programa i zajednici pogledajte na https://www.climate-kic.org/

EIT Climate-KIC Hub u Hrvatskoj je kontakt-točka za organizacije iz svih sektora - poduzetničkog i gospodarskog, gradova i javnog sektora, visokog školstva, sveučilišta i istraživačkih centara te će pružati podršku u dijeljenu znanja i iskustava, integriranju različitih znanja i ubrzanju puta inovativnih rješenja iz laboratorija prema tržištu.

Za više informacija kontaktirajte Terra Hub na info@terrahub.eu ili posjetite stranicu https://www.climate-kic.org/our-community/our-partners/eit-ris/

Od 6. do 8. studenog 2018. održan je Climate Innovation Summit. Tema summita bila je može li se i kako realizirati scenarij zadržavanja globalnog zagrijavanja do 1.5 C. Odgovor potražite u blogu Sandre Vlašić iz Terra Huba, predstavnice Climat-KIC Hub-a u Hrvatskoj, koji se nalazi OVDJE.

 
zanimljivosti