17.06.20

Završena edukacija za jačanje kapaciteta nastavnika i predstavnika organizacija civilnog društva o održivom razvoju i organiziranju zajednice

Modularni trening-program za jačanje stručnih kapaciteta škola o održivom razvoju i organiziranju zajednice odvijao se u razdoblju od rujna 2019. do lipnja 2020. godine kroz provedbu pet trening-blokova. Edukacija je organizirana u sklopu projekta "Održivi razvoj društva kreće od mladih" financiranog iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje", a koji provodimo u suradnji s organizacijom Life Pontetial te Prvom ekonomskom školom Zagreb i Školom za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

Osim niza zanimljivih predavanja, za polaznike edukacije smo u sklopu posljednjeg trening-bloka održanog 15. i 16. lipnja 2020. organizirali i posjet primjeru dobre prakse - Recikliranom imanju Vukomerić.

U edukaciji je sudjelovalo 25 predstavnika partnerskih škola (Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Prva ekonomska škola) te zainteresirani predstavnici drugih srednjih škola i organizacija civilnog društva s područja grada Zagreba.

Domaćin prvog dana treninga bila je Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. Organiziran je obilazak škole, tijekom kojeg smo upoznati s time na koje sve načine nastavnici temu održivog razvoja i zaštite okoliša uključuju u svoju nastavu i stručne predmete te rad sa svojim učenicima.

Na radionici su nam se pridružile Ivana Kordić i Ana Robb (La Revolution Albatros, Udruga Tatavaka, Za Zlarin bez plastike) koje su nam na primjeru inicijativa pokrenutih u Francuskoj i Šibeniku (The British School of Paris i Za škole bez plastike) predstavile kako u godinu dana postati škola bez plastike. Zatim smo, po prvi puta u Hrvatskoj, testirali igru za rad s učenicima pod nazivom "Klimatski kolaž" (https://climatecollage.org/). Ova ozbiljna igra, koju su osmislili znanstvenici koji su angažirani u Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama, nedavno je odobrena od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Uvijek volimo za polaznike naših edukacija organizirati posjet Recikliranom imanju Vukomerić koji predstavlja odličan primjer dobre prakse održivog razvoja te je prvo reciklirano imanje u Hrvatskoj. Drugi dan radionice proveli smo upravo tamo.

Vera Gjokaj, predsjednica Zelene mreže aktivističkih grupa predstavila nam je rad udruge i koncept recikliranog imanja te područje njihovog djelovanja - od prirodnog graditeljstva, radionica permakulture, banke sjemena do raznih zagovaračkih aktivnosti i promocije dobre ekonomije.

U nastavku radionice nam se pridružio Hrvoje Dragušica, voditelj održivog razvoja tvrtke IKEA, koji nam je predstavio na koje sve načine #IKEA doprinosi zaštiti okoliša i održivosti. Primjerice, 92% otpada proizvedenog u trgovini se reciklira, a kišnica koju sakupljaju na krovu koristi se za vodu za WC.

Nakon Hrvoja, preko ZOOM-a se uključila Daria Sesar iz Instituta za društveno odgovorno poslovanje koja je nastavnicima i predstavnicima udruga prezentirala projekt Najveća svjetska lekcija koji ima za cilj približiti Globalne ciljeve održivog razvoja djeci i mladima u Hrvatskoj.

Ana Armano Linta i Cvijeta Biščević iz neformalne inicijative Satelit su edukatorice koje djeluju u području integrativne održivosti i regenerativnosti. Predstavile su što rade i tko su njihovi korisnici.

Edukaciju smo završili interaktivnom i vrlo živom radionicom o timskom radu kroz koju su nas vodili Saša i Jelena iz organizacije Life Potential.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju te se radujemo nastavku provedbe projektnih aktivnosti u sljedećoj školskoj godini. Osim provedbe volonterskih akcija na temu održivog razvoja u koje su uključeni učenici partnerskih škola, čeka nas i organiziranje dvije javne panel rasprave na temu održivog i osobnog razvoja u srednjoškolskoj nastavi te uključivanja srednjih škola u održivi razvoj lokalnih zajednica.

* Više o projektu: /hr/projekti/svi-projekti/odrzivi-razvoj-drustva-krece-od-mladih

 
MladiZnajuOdrživo