22.02.19

Zagrebački tim projekta Urban M posjetio kolege u Birminghamu

Grad Zagreb je partner u Interreg projektu Urban M - Suradnjom do novih kolaborativnih inovativnih rješenja. Projektni tim iz Grada Zagreba i vanjska stručnjakinja iz ODRAZ-a posjetili su 12. i 13. veljače 2019. Birmingham, kako bi od predstavnika Grada Birminghama i voditelja projekta, Gradskog sveučilišta Birminghama dobili povratne informacije i komentare na prvi draft zagrebačkog Akcijskog plana za poticanje i razvoj zajedničkih prostora stvaranja (maker spaces), koji se u sklopu projekta Urban M izrađuje za svaki grad/regiju uključenu u projekt. Također je organiziran i posjet u STEAMhouse, kojeg je pokrenulo Gradsko sveučilište Birminghama.

STEAMhouse

STEAMhouse je jedinstveni novi prostor za inovacije kroz interdisciplinarnu suradnju (maker space). U prostoru se pružaju besplatne radionice i organiziraju događanja koja omogućuju ljudima da dijele i razvijaju svoje ideje sa stručnjacima iz različitih područja. Također, omogućuju zajednički rad u prostorima na prototipovima te tehničku i savjetodavnu potporu.

Postoje posebno dizajnirani prostori za izradu novih proizvoda i razvoj novih ideja. Dodatno, imaju proizvodni pogon u kojem članovi mogu eksperimentirati s digitalnom, drvenom, metalnom i tiskanom proizvodnjom. STEAMhouse, otvoren u svibnju 2018., financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstvima Umjetničkog savjeta u Engleskoj.

20190213_205914

Potreba za prostorom u kojem bi se razvijale STEAM vještine (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost, matematika) prepoznata je u Strategiji lokalnog gospodarskog partnerstva Velikog Birminghama, kao i važnost jačanja inovacijskih sposobnosti poslovnih i javnih usluga.

STEAMhouse koristi moć kreativnih i kulturnih sektora za pokretanje novih oblika inovacija - spajanje učenja, znanja, prakse i proizvodnje u sektorima rasta te uspostavljanje zajednice multidisciplinarnih praktičara i mislilaca.

20190212_155920

Posjetiteljima iz Zagreba su pokazani svi prostori: co-working područje, prostor za edukaciju, uredi te radionice s opremom za rad s pojedinim materijalima. Imali smo priliku razgovarati o procjenama domaćina o opremi i sadržajima koji su se pokazali kao najkorisniji u prvoj fazi pokretanja 'maker space' odnosno zajedničkog prostora suradnje, potrebnom osoblju i sl.

Više na www.steamhouse.org.uk

Predstavljanje prvog nacrta zagrebačkog Akcijskog plana / komentari domaćina

Jedan od zadataka u okviru projekta Urban M je izrada akcijskog plana za razvoj zajedničkih prostora stvaranja u svakom gradu/regiji koji su uključeni kao partneri. Kako je važan element u projektima Interrega međuregionalno učenje, u procesu izrade akcijskog plana gradovi su odabrali od kojeg partnera, koji je najrelevantniji za njih, žele čuti mišljenje i komentare. Zagreb je odabrao Birmingham kao najrelevantniji, s obzirom da su nedavno otvorili 'maker space' u STEAMhousu, koji uključuje pored znanosti, tehnologije, inženjerstva, matematike i umjetnost. Takav se prostor planira u ZICER-u.

Tijekom projekta se u Zagrebu, pored investiranja u "maker space" u ZICER-u, želi povezati relevantne dionike te utjecati na javne politike, konkretno Program poticanja razvoja obrtništva i malih i srednjih poduzetnika. Upravo su to i glavni elementi Akcijskog plana u Zagrebu, kojim će se doprinijeti razvoju "maker spaces".

20190212_102735

ODRAZ, koji je suradnik Grada Zagreba, zadužen je za proces te izradu nacrta akcijskog plana za razvoj "maker spaces" (zajednički prostori stvaranja) te za okupljanje i povezivanje relevantnih dionika.

Prvi nacrt Akcijskog plana za Zagreb je pripremljen i on je bio glavna tema razgovora s predstavnicima grada Birminghama i Gradskog sveučilišta Birminghama. Na početku je Lidija Pavić-Rogošić predstavila proces izrade i sadržaj prvog nacrta Akcijskog plana: što se želi obuhvatiti; što je napravljeno u procesu i suradnja s dionicima; pregled relevantnih nacionalnih strategija i zakona te programa na razini Zagreba; identificirani izazovi, s naglaskom na one na koje se može utjecati projektom; svrha Akcijskog plana i aktivnosti te koraci koji slijede.

Tijekom dva dana zajedničkog rada, potvrdili smo da smo na dobrom putu te smo dobili neke nove ideje za budući rad.

IMG-20190213-WA0002

Više o projektu Urban M pročitajte OVDJE.

 
Urban M