01.12.15

Uključivanje žena u lokalni razvoj Bosne i Hercegovine

U Zagrebu i Čakovcu je od 25.- 26. studenoga 2015. održana radionica s primjerima dobre prakse društvenog poduzetništva u sklopu projekta 'Žene i održivi razvoj - nove mogućnosti zapošljavanja.' Polaznice druge radionice, 21 žena iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, dobile su dublji uvid u koncept održivog razvoja, društveno poduzetništvo te su imale priliku posjetiti nekoliko primjera dobre prakse u Hrvatskoj.

Program u Zagrebu započeo je predstavljanjem ODRAZ-ovog projekta "Žene i održivi razvoj - nove mogućnosti zapošljavanja", dosadašnjih projektnih aktivnosti te predstavljanjem donatora. Uslijedilo je kratko predstavljanje sudionica, partnera i gospodina Nedjeljka Špileka, predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Uprava za multilateralne poslove i globalna pitanja, Sektor za globalne razvojne politike, razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu, Služba za provedbu politike razvoja, razvojne suradnje i humanitarne pomoći.

Direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić dala je uvod u radionicu i program rada, a Marina Dimić Vugec je predstavila rezultate istraživanja "Žene u lokalnom razvoju Bosne i Hercegovine" nakon čega je uslijedila rasprava.

Uloga žena u održivom razvoju

Drugi dio radionice bio je posvećen temi "Uloga žena u održivom razvoju". Prvu prezentaciju je održala Tamara Šterk, savjetnica u Vladi RH - Uredu za ravnopravnost spolova, koja je objasnila da su povezivanje i zajedništvo ključne riječi u procesu osnaživanja žena. Predstavila je zakonodavni/strateški okvir u RH - Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2008. i Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova za razdoblje 2011.-2015.

Uslijedila je prezentacija Anamarije Tkalčec, voditeljice programa Socijalna pravda i jednake mogućnosti iz CESI - Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Anamarija je predstavila glavne aktivnosti CESI - radionice, grupe podrške i umrežavanje žena kroz projekt "Žene biraju novu šansu" i web portal "Radnica" preko kojega žene imaju priliku svjedočiti o diskriminaciji te dobiti pravni savjet.

Posljednju prezentaciju je održala Ivana Zanze, izvršna direktorica u RODA - Roditelji u akciji, koja je objasnila kako je osnovana udruga Roda te kako su osnovale društveno poduzeće Rodin let d.o.o. u kojemu su zaposlene tri zaposlenice, koji su proizvodi koje su plasirali na tržište te financijsku realnost socijalnog poduzeća. Također je predstavila i novi projekt "Rešetke nisu prepreke" kojemu je svrha rehabilitacija zatvorenika/ca. Prvi dan je završio posjetom Rodinom dućanu i odlaskom u Toplice Sv. Martin na Muri.

Posjet primjeru dobre prakse u Čakovcu

Drugi dan je bio posvećen učenjem iz primjera dobre prakse i novim mogućnostima zapošljavanja. Posjetili smo ACT Grupu gdje nas je pozdravio Teo Petričević, izvršni direktor. Uslijedilo je predavanje Andreje Vuković, direktorice Printlaba d.o.o., koja je dala pregled Strategije društvenog poduzetništva u RH, objasnila kako duštveno poduzetništvo funkcinira u Međimurju te predstavila devet organizacija ACT Grupe i njihove aktivnosti.

Uslijedilo je predstavljanje projekta "Romona - razvoj poduzetništva Romkinja u Međimurskoj županiji" nakon čega su sudionice iz BiH imale prilike razgovarati sa sudionicama projekta Romona.

Posjetili smo dvije organizacija ACT Grupe - ACT Konto d.o.o., neprofitno društveno poduzeće specijalizirano za pružanje stručnih i kvalitetnih knjigovodstveno-računovodstvenih usluga i porezno savjetovanje za hrvatske neprofitne organizacije s ciljem unapređenja njihovog poslovanja/djelovanja i Socijalnu zadruga Humana Nova koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. Na ovaj način Humana Nova aktivno doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode.

* Projekt financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH - Podrška organizacijama civilnog društva u području međunarodne razvojne suradnje iz sredstava Državnog proračuna RH za 2014. Više o projektu pogledajte ovdje.

 
ODRAZ-ovi projekti