04.05.20

Udruge u doba COVID-19

Predstavnici inicijative Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj koja okuplja 205 udruga sastala se 30. travnja 2020. s predstavnicima Vlade RH. Sastanak je na inicijativu premijera Andreja Plenkovića sazvao Ured za udruge, a nakon što se Koordinacija Vladi RH obratila pismom s molbom da se u aktivnosti dogovaranja, planiranja i predlaganja budućih aktivnosti, mjera i brige za održivost radnih mjesta i prevladavanje trenutne situacije uključi i udruge.

U ime Vlade RH na sastanku su sudjelovali ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić i savjetnik premijera Tomislav Leko.

Koordinaciju udruga predstavljali su inicijatorica Koordinacije Svjetlana Marijon (Udruga Zamisli), Bojan Marjanović (Hrvatsko debatno društvo), Ivana Kalogjera (Nismo same), Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ - Održivi razvoj zajednice) i Mirela Despotović (Centar za civilne inicijative).

Udruge zapošljavaju i direktno rade s korisnicima, no one su izostavljene iz bilo kojeg programa pomoći, a najavljena su i rezanja iznosa za financiranje aktivnosti udruga. U isto vrijeme upravo su udruge te koje u doba krize pružaju usluge, naglašeno je uvodno.  Predstavnici udruga su stog predložili mjere za promošćivanje ovog teškog razdoblja uzrokovanog koronavirusom (fondovi EU-a, nacionalni fondovi, krizni fond, podrška udrugama poslodavcima, podrška udrugama). Ti prijedlozi navedeni su u priloženom izvještaju.

Ministar Pavić kazao je kako Vlada civilno društvo vidi kao partnera u rješavanju krize zbog čega su u pripremi i novi natječaji.  U planu je posebni natječaj COVID- 19 kao odgovor Vlade na korona krizu koja je pogodila udruge. Trebao bi obuhvatiti teme kao što su rastuće obiteljsko nasilje tijekom krize, osobe s invaliditetom, starije osobe, bolesnici i ostale skupine koje su u riziku od socijalne isključenosti uzrokovane pandemijom koronavirusa. Vrijednost natječaja trebala bi iznositi 80 milijuna kuna.  Dodatnih 25 milijuna kuna Vlada će izdvojiti za natječaj "Kultura on-line" za pomoć organizacijama u kulturi, a s obzirom na to da su zabranjena okupljanja.

Predstavnici Koordinacije pozdravili su raspisivanje natječaja COVID - 19, no izrekli su svoju zabrinutost zbog najave da će i taj natječaj biti raspisan po principu "najbržeg prsta" što smatraju da nikako ne pridonosi transparentnosti i kvaliteti projektnih prijedloga. Ako se inzistira na najbržem prstu, cjelokupnu dokumentaciju i sva pravila treba objaviti najmanje dva tjedna prije otvaranja natječaja, upozorili su.

Na sastanku se najviše razgovaralo o EU projektima i njihovoj sudbini. Predstavnike Koordinacije zanimalo je što s iznosom od 100 milijuna eura koji je, kako se moglo čitati u medijima, preraspodijeljen iz ESF-a za ublažavanje posljedica koronavirusa. Predstavnici Vlade rekli su da to ne bi trebalo značajno utjecati na natječaje za udruge.

Na pitanje što je s natječajima iz Fondova EU koji su odavno zatvoreni (neki su još iz 2018.), a za koje još nisu objavljeni rezultati, odgovoreno je kako je svih devet provedenih natječaja u završnoj fazi, a rezultati se očekuju u sljedeća dva tjedna. Neke natječaje još očekuje treći krug evaluacije, a neki su već u fazi čišćenja proračuna.

Što se tiče novih natječaja najavljeno je da će se Indikativni kalendar natječaja malo promijeniti, a novi kalendar bit će objavljen do 15.  svibnja.

Vlada je odbila zahtjev Koordinacije za izjednačavanjem udruga s drugim poslodavcima u RH i omogućavanje podrške za isplatu plaće radnicima u udrugama koje dokažu da je rad ugrožen zbog utjecaja krize COVID-19. Na pitanje predstavnika Koordinacije je li moguće da se potpore potencijalno odobre udrugama koje ne primaju takve potpore, ministar Aladrović je odgovorio da su potpore usmjerene isključivo na subjekte koji se bave gospodarskim djelatnostima. Za udruge se trebaju osmisliti drugi načini potpore, rečeno je.

Na upit o stanju nacionalnih natječaja i raspoloživih sredstava Luka Bogdan najavio je da će Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva informacije o tome imati nakon što dobiju informacije o uplatama u Lutriju, no već sada se može reći da zbog otkazivanja većine sportskih natjecanja one neće biti jednake prethodnim godinama.

Na sastanku je najavljen nastavak suradnje te novi sastanci s ostalim nacionalnim tijelima, ali i sastanak predstavnika udruga s tajništvom Odbora za praćenje ESF-a.

Nadamo se da ćemo u dogovoru s javnim sektorom te zajedno s drugim sličnim inicijativama sinergijski i solidarno naći rješenja i mogućnosti za nastavak rada i financiranje udruga. Očekujemo  da će u daljnje razgovore biti uključen i Savjet za razvoj civilnoga društva, čiji novi saziv očekujemo u najskorije vrijeme.

Prilozi:

Izvještaj sa sastanka predstavnika Koordinacije i Vlade

Popis udruga u Koordinaciji

 
aktualno