25.03.19

U Zagrebu predstavljena analiza Svjetske banke o rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj

Svjetska banka je 22. ožujka 2019. u Europskom domu u Zagrebu, pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, predstavila izvješće: Ulaganje u jednake mogućnosti za sve: analiza rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj, kojeg je moderirala direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić. Preko 100 sudionika/ica, od predstavnika/ica ministarstava i javnih institucija, poslovnog sektora, (ženskih) udruga i poduzetnica te medija sudjelovalo je na predstavljanju izvješća i panel raspravi "Ulaganje u jednake mogućnosti za sve". ODRAZ je bio suradnik Svjetskoj banci u organizaciji ovog događanja.

"Ravnopravnost spolova zahtijeva uključivo obrazovanje, dostupnost zdravstvenim uslugama i društvene norme koje će ženama omogućiti da donose odluke na vlastitu dobrobit i dobrobit svojih obitelji," rekla je u uvodnom obraćanju Elisabetta Capannelli, voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku. "Ako ženama i muškarcima pružimo jednake mogućnosti, Hrvatska će biti konkurentnija u svjetskom gospodarstvu u budućnosti."

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako je društvena zadaća da osiguranjem jednakih mogućnosti žene i muškarci postižu uspjeh, jer korist od tog pristupa imaju svi - i pojedinci i društvo u cjelini. Svako demokratsko društvo može napredovati samo ako se oslanja na bogatstvo različitosti, a to uključuje i sudjelovanje žena, njihovih potencijala, znanja i vještina na svim razinama, poručila je pravobraniteljica.

Tara Sharafudeen, viša stručnjakinja za društveni razvojPaul Andres Corral Rodas, stručnjak za obradu podataka u nastavku su predstavili izvješće Svjetske banke Ulaganje u jednake mogućnosti za sve: Analiza rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj, kojim se analizira stanje ravnopravnosti između muškaraca i žena te je utvrđeno kako najveće razlike postoje u mogućnostima ostvarivanja ekonomskih primanja koje proizlaze iz nedostataka u obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i skrbi za djecu. Zbog rodnih uloga i socioekonomskih ograničenja žene imaju ograničenu ulogu i na tržištu rada te imaju manje mogućnosti za bavljenje poduzetništvom.

Nakon kratke rasprave, događaj je nastavljen panel raspravom "Ulaganje u jednake mogućnosti za sve" u kojoj su sudjelovale Ivana Matić, osnivačica i CEO Women in Adria - branda za žene u biznisu, Sonja Vuković, predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap, pokretačica društvenog poduzetništva u Hrvatskoj kojim se bavi već više od 20 godina i koordinatorica Regionalnog foruma socijalnog poduzetništva i Ana Marija Tkalčec, koordinatorica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i voditeljica programa Socijalna pravda i jednake mogućnosti te Mirko Petrić, viši predavač s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Ivana Matić je istaknula kako žene pokazuju veću sklonost poduzetništvu nego muškarci, ali je teško pričati o ženskom poduzetništvu, kada se ne potiče niti poduzetništvo općenito. Tvrtke u ženskom vlasništvu sporije rastu, pogotovo ako se radi od kuće te puno žena poduzetnica nije zaposleno u svojoj vlastitoj tvrtci ili su zaposlene na pola radnog vremena. Sonja Vuković je dodala kako je u Slavoniji u posljednjih 20 godina privatizacija uništila 80 posto gospodarstava te poduzetništvo najčešće iznesu pojedinci, ali joj je žao što takvi nemaju veću podršku. Smatra kako nedostaje podrška mladima i poduzetnicima. LAG-ovi (lokalne akcijske grupe) bi trebali biti generatori razvoja, a na kraju su decentralizirani uredi Ministarstva poljoprivrede. Potrebno je stvoriti sustav podrške, zaključila je Vuković, a to se može jedino na visokim razinama.

Mirko Petrić smatra kako su muškarci najveća prepreka razvoju Hrvatske. Na to ukazuju rezultati istraživanja prema kojima muškarci sa srednjom stručnom spremom imaju stavove kao starije žene s osnovnom školom. Više obrazovane žene imaju bolje stavove što se tiče ravnopravnosti, dok kod muškaraca nema razlika u odnosu na status obrazovanja. Petrić ističe kako je obrazovanje danas najmanje zanimljiva i tražena profesija, a najotvorenije stavove imaju mladi u gradovima srednje veličine.

Ani Mariji Tkalčec se čini kako se rezultati istraživanja o ravnopravnosti spolova godinama ponavljaju. Smatra kako Hrvatska ima dobre zakone, ali se oni ne provode te se na kraju uvijek krivi sustav. Smatra kako je obrazovanje ključno, a pokazalo je to i CESI-jevo istraživanje u kojem su Romkinje vrlo jasno isticale kako im je obrazovanje vrlo važno, jer su u svojoj zajednici diskriminirane.

Skup je zaključila moderatorica Lidija Pavić-Rogošić izjavom kako jedino istinski jednaka i pravedna društva mogu svojim građanima i građankama omogućiti bolji život.

Izvor: Priopćenje za medije Svjetske banke

 
rodna ravnopravnost