20.09.17

U Zagrebu održana panel rasprava "Inovacije za bolju mobilnost u gradu"

19. rujna 2017. u prostoru HKD Napredak, održana je panel rasprava "Inovacije za bolju mobilnost u gradu" u organizaciji ODRAZ-a u okviru projekta 'Dijalog o mobilnosti u Zagrebu' i mreže za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. U sklopu rasprave, proglasili smo dobitnike 6. foto natječaja "Kretanje mojim gradom". ODRAZ je ovim događajem obilježio Europski tjedan mobilnosti.

Četrdesetak prisutnih sudionika iz Zagreba, Koprivnice, Rijeke i Sarajeva sa zanimanjem je poslušalo izlaganja panelista Ante Klečine iz Saveza za željeznicu, Krešimira Dvorskog iz Nextbike Croatia i Ivana Šimuneca iz Mobilita Evolve d.o.o. Sudionici su aktivno sudjelovali u raspravi nakon prezentacija, a najviše se razgovaralo o integriranom prijevozu putnika. Moderatorica rasprave bila je direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić.

Ante Klečina govorio je o novim trendovima u razvoju vozila javnog prijevoza. Eksterni troškovi u prometu (klimatske promjene, zagađenje, buka, nesreće i sl.) su sve veći i veći: godišnji eksterni troškovi prometa u EU iznosili su 510 milijardi eura. Eksterne troškove namiruju porezni obveznici, a navedena je i zabrinjavajuća činjenica da troškovi automobila za društvo (eksterni troškovi i infrastruktura) iznose 1 euro po kilometru. Predstavio je zanimljive primjere dobre prakse: u Španjolskoj se koriste električno-dizelski vlakovi; u Njemačkoj je 2012. provedena eksperimentalna vožnja dizel-električnih hibridnih vlakova dok će se 2018. isprobati prvi vlak koji koristi gorive (vodikove) ćelije za dobivanje električne energije; u Francuskoj se već 2007. koristio tramvaj sa kontaktnim vodom koji na dijelovima mreže vozi na baterije dok se u Austriji koriste električni mini autobusi koji imaju brzo punjenje putem pantografa iz tramvajske mreže. Naveo je i dodatne ideje koje možemo koristiti i u našem javnom prijevozu: besplatan Wi-Fi u vozilima javnog prijevoza (koji je kod nas djelomično razvijen), dječje igraonice u vlaku, inovativna stajališta sa solarnim panelima, wi-fi-jem, info panelima i inovativnim dizajnom. Zaključio je da nam je potreban integrirani prijevoz putnika kao što su MaaS sustavi koji spajaju usluge raznih prijevoznika - to nam otvara mogućnost jedinstvene usluge i karte i bez integracije prijevoza.

klecina

Krešimir Dvorski s temom "Mobilnost kao usluga" predstavio je sustav javnih bicikala Nextbike. Sustav javnih bicikala je dodana vrijednost za destinaciju, može se integrirati s javnim prijevozom, cjenovno je povoljan i društveno odgovoran, proizvodi se manje CO2, parking je siguran, a sustav je već razvijen u 12 gradova, dostupan 24/7 i njime se koristi 20.000 korisnika. Dostupni su klasični i električni bicikli koji su dizajnom vrlo slični. U sklopu sustava razvijena je mobilna aplikacija koja je besplatna za nextbike korisnike i podržava sve mobilne platforme. Isto tako, spomenuo je i integrirani javni prijevoz kojeg čine HŽ PP, Nextbike i Spin City. Primjer dobre prakse je Köln: razvijen je smart card sustav koji je potpuno integriran u postojeći sustav javnog prijevoza, minute su besplatne za pretplatnike javnog prijevoza, a smart kartica vrijedi i za nextbike. U Njemačkoj, Stuttgart regiji postoji stanica za 130 e-pametnih bicikala u sklopu sustava koji je dostupan putem pametne kartice za javni prijevoz, dok u regiji Ruhr postoji najveći svjetski sustav javnih bicikala po obuhvaćenoj površini (>1.500km2). U Mađarskoj je razvijen prvi veliki sustav pametnih bicikala u svijetu (1.150 pametnih bicikala na više od 75 stanica). Također dodao je kako je 16. rujna održana biciklijada VG-ZG-VG koja je po prvi puta povezala gradove Veliku Goricu i Zagreb  te na kojoj je okupilo, unatoč kiši, pedesetak zaljubljenika u bicikle.

dvorski

Ivan Šimunec govorio je o SMART rješenjima urbane mobilnosti. SMART City je grad po mjeri čovjeka u kojem su smanjena zagađenja, prometna zagušenost, buka i prometni troškovi, a povećana brzina putovanja i sigurnost građana. Pristup urbanom planiranju potrebno je promijeniti: ulice ne trebamo prilagođavati automobilima, već ljudima. Ako na prvo mjesto stavimo ljude, naša vizija grada postat će modernija, jednostavnija, ali i jeftinija za realizaciju. Primjer dobre prakse dolazi iz Copenhagena gdje prvi put od 1970. putnici koriste više bicikala od osobnog vozila u centru grada; povećao se broj biciklista za 35.000; uloženo je više od 135.000,00 eura; izgrađeno je 17 biciklističkih mostova... U Londonu je potpuno razvijen sustav biciklističkih staza; postavljeni su pješački info totemi. Gradovi poput Geneve i Hannovera imaju inovativna i estetski prilagođena autobusna stajališta koja ujedno služe za informiranje putnika.

simunec

Na kraju, Šimunec je zaključio kako je participacija građana u odlučivanju i dizajniranju gradova nezaobilazan preduvjet koji za cilj ima oblikovanje urbanih sredina po mjeri čovjeka. U gradu živimo, radimo, provodimo slobodno vrijeme, stoga bi grad trebao biti u funkciji njegovih stanovnika.

Nakon rasprave, održana je dodjela nagrada najboljim autorima ODRAZ-ovog tradicionalnog foto natječaja "Kretanje mojim gradom, koji je proveden šesti put, a drugi puta zaredom organiziran u okviru projekta "Dijalog o mobilnosti u Zagrebu".

dodjela nagrada 1

Prezentacije:

* Fotogaleriju s događanja pogledajte OVDJE.

 
mobilnostZG