26.04.17

U Velikoj Gorici održan drugi seminar o participativnom upravljanju prirodnim resursima

U sklopu projekta "Participativno upravljanje prirodnim resursima" u Pučkom otvorenom učilištu je 20. travnja 2017. održan seminar s ciljem zajedničkog osmišljavanja sadržaja na javnim gradskim prostorima. Na seminaru su predstavljene građanske inicijative velikogoričkog kraja koje rade na poboljšanju života u lokalnoj zajednici kroz bolje korištenje prirodnih resursa. Marina Dimić Vugec iz ODRAZ-a održala je interaktivnu radionicu na temu organiziranja zajednice.

Zanimljive aktivnosti kao što su obnova starih čardaka i preuređenje javnih objekata u Novom Čiču predstavili su iz KUD-a Novo Čiče. U zajednici je bitno imati neku viziju, želju, imati dugoročni plan što mi želimo od tih nekih prostora koji su u našoj zajednici, a ne koriste se, i nisu adekvatni. Dugoročno se to treba planirati i razraditi. Vidjeli ste sav naš prostor. U zadnjih 6-7 godina u kojeg se nije moglo skoro ni ući, mi smo napravili jedan prostor kojeg razne delegacije posjećuju. Koristan je za naš grad, Turopolje i za širu zajednicu - rekao je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a "Čiče".

Lijepa priča stiže iz Gradića gdje se odvija uređenje zelenih površina u kojoj sudjeluju građani i studenti Agronomskog fakulteta. Sadnja stabala planira se za jesen, a mještani su odlučili donirati po jednu sadnicu, u skladu s projektom kojeg su napravili studenti. Što je do sada učinjeno, ispričala je Davorka Križaj, savjetnica za urbanizam i uređenje grada u Upravnom odjelu za urbanizam i  zaštitu okoliša Grada Velike Gorice. Tijekom ove godine je obavljeno čišćenje, uključile su se i Hrvatske vode kad su vidjeli da smo se svi mi, i mještani i naš Upravni odjel i studenti s Agronomskog fakulteta tako entuzijastično angažirali. Cijelo bivše korito potoka Lomnica očistili su od smeća i od žbunja, čak su nam obećali da će nam i travu posaditi.

Marina Dimić Vugec iz ODRAZ-a održala je interaktivnu radionicu na temu organiziranja zajednice. Sudionici su kroz grupni rad razradili moguće modele organiziranja zajednice u suradnji s Gradom Velika Gorica za postizanje ciljeva građanskih inicijativa i kvalitetnijeg upravljanja prirodnim resursima na području Grada Velika Gorica. U malim grupama radilo se na prijedlozima tri konkretne inicijative na području Velike Gorice- osnivanju pčelinjeg parka, problemu upravljanja gradskim vrtovima te problemu ilegalnih odlagališta otpada.

Seminar su organizirali Grad Velika Gorica, u suradnji s udrugama Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, Zelena mreža aktivističkih grupa i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, u sklopu projekta "Participativno upravljanje prirodnim resursima" koji financira Europska unija u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2012 "Izgradnja lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima".

 
suDjelujVG