23.05.18

U Rapcu održan prvi blok edukacije o društveno korisnom učenju u okviru projekta ˝Odrazi se znanjem - pokreni zajednicu˝

U Rapcu je 18. i 19. svibnja 2018. održan prvi dvodnevni blok edukacije o metodi društveno korisnog učenja (DKU) i načinima njene primjene. U edukaciji su sudjelovali profesori s Ekonomskog i Grafičkog fakulteta u Zagrebu te predstavnici udruga izravno uključenih u projekt. Putem javnog poziva, na koji se prijavilo 39 udruga, izabrano je 20 udruga koje sudjeluju u projektu. Predstavnici 10 najmotiviranijih udruga sudjeluju u edukaciji o društveno korisnom učenju.

U prvom bloku edukacije, polaznici su se upoznali s projektom, njegovim ciljevima, aktivnostima i očekivanim rezultatima kako bi se definirale zajedničke potrebe i interesi te postavljanje temelja za što kvalitetniju buduću suradnju tijekom rada studenata u uključenim udrugama.

Prisutne je pozdravila direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić i predstavila projekt te naglasila: "Veselimo se suradnji fakulteta i udruga  jer će kroz ovaj projekt biti ostvarena suradnja akademske zajednice i civilnih sektora. Tijekom projekta studenti će imati priliku upoznati rad udruga te probleme s kojima se susreću korisnici s kojima udruge rade, steći će osjetljivost na probleme u zajednici i svojim znanjem će pomoći boljoj vidljivosti rada udruga te se nadamo da će u budućnosti postati aktivni građani i doprinijeti razvoju svojih lokalnih zajednica".

"Uvijek se rado uključujemo u projekte koji su od koristi interesa za širi spektar dionika, a posebno nam je drago da u ovom slučaju to uključuje akademsku zajednicu - fakultete, profesore i studente te predstavnike neprofitnih organizacija. Kroz predmete iz područja marketinga i menadžmenta te stručnu praksu nastojimo našim studentima pružiti praktična znanja i iskustvo rada u neprofitnom sektoru istovremneno pomažući široj zajednici. Za nas je to zaista win-win situacija.", kazala je doc. dr.sc. Morana Fudurić sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Teo Žeželj s Grafičkog fakulteta tom prigodom je izjavio: "Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu se kao najstarija visokoobrazovna institucija te vrste u Hrvatskoj i regiji odlučio na sudjelovanje u projektu kako bi svojom ekspertizom i iskustvom doprinio razvoju svog okruženja i zajednice u kojoj djeluje. Cilj nam je ponuditi i pokrenuti svoje iskustvo i kreativnost naših studenata koji kroz vizualne odnosno grafičke medije mogu i znaju kako prenositi ideje i poruke koje trebaju  doći do što veće publike. Organizacije civilnog društva koje sudjeluju u ovom projektu pokazale su u svom dosadašnjem radu orijantiranost na teme bitne za razvoj građanskog društva te smo ponosni na to da ćemo u suradnji s njima raditi na oblikovanju nove generacije reativnih i osviještenih građana."

Saša Borovnjak, predstavnik Udruge Life Potential koja je partner na projektu "Odrazi se znanjem - pokreni zajednicu" naglasio je: " Izuzetno nam je drago da smo uključeni u ovaj projekt, mi ćemo svojim sudjelovanjem pružiti studentima uključenima u projekt vještine potrebne za njihov osobni i profesionalni razvoj koje će im olakšati razvoj u profesionalnom i privatnom okruženju".

Nakon uvodnih riječi, prof. dr. sc. Bojana Ćulum sa Sveučilišta u Rijeci održala je predavanje o društveno korisnom učenju. Polaznici edukacije su upoznati s osnovnom terminologijom, teorijskom pozadinom te različitim konceptima DKU-a (poznatog i kao service-learning, a u zadnje vrijeme sve češće i community-engaged learning) u visokoškolskom okruženju. Polaznicima su predstavljeni primjeri iz nacionalne i međunarodne visokoškolske zajednice i to iz različitih disciplinarnih područja. Isto tako, predstavljeni su rezultati istraživanja "Sveučilišni nastavnici i misija sveučilišta: stavovi, uvjeti i implikacije za integraciju civilne misije sveučilišta", u okviru kojih će se problematizirati mogućnosti i izazovi institucionalizacije DKU-a u visokoškolskoj nastavi u Hrvatskoj.

Renata Kiršić iz udruge Alfa Albona predstavila je rad svoje udruge. Alfa Albona je nevladina neprofitna organizacija za mlade koja pruža informacije, edukaciju i poticaj mladima da postanu nosioci aktivnosti usmjerenih razvoju i dobrobiti društva na lokalnoj i regionalnoj razini te se integriraju u sve društvene sfere do postizanja njihove trajne društveno-ekonomske samostalnosti.

Drugi dan edukacije započeo je predavanjem Lidije Pavić-Rogošić ˝Društvo - okvir u kojem živimo˝ u kojem su objašnjeni sektori u društvu i njihova uloga, suradnja i međusektorsko partnerstvo. Sudionici edukacije podijeljeni su u tri grupe, a svaka grupa je trebala objasniti ulogu pojedinog sektora - javnog, poslovnog i civilnog te predstaviti ga ostalima.

Nakon toga, Lidija Pavić-Rogošić održala je prezentaciju o načelima održivog razvoja i Globalnim ciljevima održivog razvoja te o načelima dobrog upravljanja. Sudionici edukacije su kroz grupni rad razgovarali i objasnili elemente svakog od 12 načela dobrog upravljanja na lokalnoj razini kojima je cilj poboljšanje upravljanja na lokalnoj razini i kvalitete života građana.

Studijsko putovanje završili smo posjetom zgradi društvenog poduzetništva udruge Alfa Albona u Labinu. Jedna od glavnih aktivnosti udruge jest promicanje društvenog poduzetništva među mladima. U sklopu tih aktivnosti osnovali su radni tim koji je pokrenuo inicijativu za prenamjenu bivšeg učeničkog doma u "Zgradu društvenog poduzetništva". Projekt udruge "Zgrada društvenog poduzetništva" dobio je nagradu za društvenu inovaciju 2013. godine.

- - - - - - - - - -

* Popis udruga uključenih u projekt možete pogledati OVDJE.
* Fotogalerija s radionice je dostupna OVDJE.
* Više o društveno korisnom učenju pročitajte OVDJE.
* Više o projektu "Odrazi se znanjem - pokreni zajednicu": /hr/projekti/svi-projekti/odrazi-se-znanjem-pokreni-zajednicu

 
OdraziSeZnanjem