31.01.20

U Prvoj ekonomskoj školi Zagreb održan treći trening-blok edukacije o održivom razvoju i organiziranju zajednice

U sklopu projekta "Održivi razvoj društva kreće od mladih", 30. i 31. siječnja 2020. u prostoru Prve ekonomske škole održan je treći trening-blok Modularnog trening-programa, za čiju provedbu je zadužen ODRAZ. U edukaciju je uključeno 25 predstavnika Prve ekonomske škole i Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te predstavnici ostalih zainteresiranih srednjih škola i organizacija civilnog društva s područja grada Zagreba.

U sklopu edukacije, koja se odvija kroz pet modularnih dvodnevnih trening-blokova, u razdoblju od rujna 2019. do travnja 2020., ODRAZ u suradnji s vanjskim suradnicima educira sudionike o konceptu održivog razvoja i njegovoj važnosti za društvo, mogućnostima uključivanja škola u održivi razvoj zajednice te na koji način nastavnici mogu prenijeti naučeno učenicima.

Na trećem trening-bloku, osim profesora partnerskih srednjih škola, sudjelovali su predstavnici Škole za cestovni promet, Agronomske škole te udruge Maštara.

Tijekom prvog dana radionice, profesori Prve ekonomske škole u Zagrebu predstavili su kolegama kako temu održivog razvoja obrađuju u sklopu svojih nastavnih predmeta hrvatskog i engleskog jezika, geografije, biologije i kemije, ali onih stručnih poput predmeta Obiteljski posao, Poslovne komunikacije, Društveno odgovorno poslovanje i Osnove turizma te školskog projekta PE-OR.

Želeći predstaviti temu održivosti kroz primjere dobre prakse u Hrvatskoj, na radionicu smo u goste pozvali Socijalnu zadrugu Humana Nova Zagreb, društveno poduzeće koje odbačene odjevne predmete i materijale koristi za ponovni plasman na tržište bilo u originalnom ili izmijenjenom obliku te mladu pazinsku inovativnu tvrtku CupUp, koja je na hrvatsko tržište uvela proizvod koji se koristi na europskom području već 10-ak godina -  personalizirane višekratno perive polipropilenske (PP) čaše kao alternativu jednokratnoj plastici i staklenim čašama.

Leonida Kifer iz Socijalne zadruge Humana Nova Zagreb i Eduard Kalčić iz CupUp-a predstavili su koncept održivog poslovanja na primjeru zbrinjavanja tekstilnog otpada i zapošljavanja osoba s invaliditetom u zadruzi, odnosno usluge najma personaliziranih višekratnih perivih polipropilenskih čaša koje nudi CupUp.

HumanaNova CupUp

Nakon njihovih izlaganja, razvio se zanimljiv razgovor, između ostalog i o mogućnostima zajedničke suradnje između Humana Nove i škola.

U podnevnom dijelu radionice Saša Borovnjak iz organizacije Life Potential s polaznicima je prošao temu motivacije učenika za školski program. Na radionici su razgovarali o iskustvima profesora u njihovom radu s učenicima vezano za pozitivna i negativna iskustva motivacije. Osim toga, Saša je objasnio ulogu coachinga u motivaciji i kako može doprinijeti većem interesu učenika za određene nastavne predmete.

Drugi dan edukacije bio je rezerviran za temu volonterstva. Polaznice su upoznate s ključnim koracima u pripremi volonterskog programa, koji je u skladu s Ciklusom menadžmenta volonterskog programa i njegovim uključivanjem u organizacijski menadžment.

Prezentiran im je zakonski okvir u Hrvatskoj vezan uz uključivanje volontera/ki te sva potrebna dokumentacija koja je potrebna za uspješno upravljanje volonterskim programom, kao štp je opis volonterske pozicije, Ugovor o volontiranju i druga obavezna dokumentacija, prijavnica za volontiranje, satnice volontera/ki i sl.

Osim teorijskog uvida u temu, sudionice su tijekom radionice imale priliku i za interaktivni rad u grupama, u kojima su kroz izradu SWOT analize promišljale o izazovima volontiranja.

volonterstvo

Preostala dva trening-bloka bit će održana u prostoru Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju 27. i 28. veljače 2020. te 23. i 24. ožujka 2020.

- - - - - - - - - - - -
Projektom "Održivi razvoj društva kreće od mladih" nastoji se povećati uloga organizacija civilnoga društva u razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja mladih u području održivog razvoja te osnažiti partnerstva organizacija civilnoga društva, škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju. Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje kao podrška osnaživanju doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

* Više o projektu: http://www.odraz.hr/hr/projekti/svi-projekti/odrzivi-razvoj-drustva-krece-od-mladih

#MladiZnajuOdrživo

 
MladiZnajuOdrživo