19.05.17

U Osijeku održana završna konferencija projekta "Povjerenje u lokalnu filantropiju"

Regionalna konferencija "Povjerenje u lokalnu filantropiju" održana je u Osijeku 18. svibnja 2017. Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta u kojem je ODRAZ partner Zakladi Slagalica. Marina Dimić Vugec iz ODRAZ-a je predstavila rezultate prvog istraživanja o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Hrvatskoj. Istraživanje će se koristiti kao podloga za razvoj filantropije i održivost lokalnih zajednica.

Na Konferenciji je sudjelovalo 50-ak predstavnika civilnog i poslovnog sektora te akademskih i javnih institucija iz Osijeka, Zagreba, Kutine, Klise, Belog Manastira, Vinkovaca, Vukovara i Brodskog Stupnika, kao i gosti iz Bosne i Hercegovine, Fondacija Tuzlanske zajednice, te Srbije, Trag fondacija iz Beograda i Zaječarska inicijativa iz istoimenog grada. Na otvorenju Konferencije su bili i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, Vladimir Ham i pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i prirode Osječko-baranjske županije, Danijela Lovoković.

Na plenarnoj sesiji pod nazivom "Filantropija i razvoj društva: doprinos trećeg sektora" bili su predstavljeni rezultati prvog Nacionalnog istraživanja o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Hrvatskoj, o čemu je govorila Marina Dimić Vugec iz ODRAZ-a. Ona je naglasila da čak 68,3% ispitanih građana sudjelovalo je u nekoj akciji za davanja u općekorisne svrhe te da 84% ispitanih tvrtki najmanje jednom godišnje donira materijale/robu ili usluge u općekorisne svrhe. Veća transparentnost raspodjele prikupljenih sredstava bitna je za povećanje povjerenja i kod građana i kod tvrtki. Građani žele vidjeti rezultate akcija u kojima su sudjelovali i ovdje "mediji igraju važnu ulogu jer potiču davanje". Razlozi nedostatnog sudjelovanja građana i tvrtki većinom su povezani s lošom materijalnom i financijskom situacijom u društvu. Tvrtke većinom izdvajaju za akcije od općeg dobra i to na ad hoc bazi. Kod poslovnog sektora vidljiv je pad izdvajanja u zadnje tri godine. "Za povećavanje njihovih izdvajanja dobro bi bilo donošenje poticajnijih propisa za davanja, kao i uspostavljanje mehanizama koji bi pratili i vrednovali učinke donacija na društvo i zajednicu," rekla je Dimić Vugec.

Dr. sc. Danijel Baturina s Pravnog fakulteta u Zagrebu je govorio o ekonomskom utjecaju trećeg sektora na razvoj društva i naglasio da je on jedan od "obnovljivih izvora" za rješavanje socijalnih i ekonomskih problema i poticanje građanskog angažmana, te da je potrebno jasnije razumijevanje da on može značajno pomoći izgradnji boljeg europskog društva. Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorica Trag fondacije iz Beograda je govorila pak o iskustvima Trag fondacije sa sličnim istraživanjima provedenim u Srbiji, ali i o sličnostima/usporedivosti nalaza u Hrvatskoj i Srbiji i potencijalima za razvoj filantropije na razini Regije.

Tijekom provedbe projekta provedeno je prvo Nacionalno istraživanje o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Hrvatskoj na uzorku od 1100 ispitanika, Regionalno kvartalno istraživanje o kulturi davanja na uzorku od 108 organizacija civilnog društva na području 5 slavonskih županija, pokrenut je i prvi alat za on-line doniranje Doniraj.org koji je namijenjen organizacijama civilnog društva s područja pet županija Slavonije i Baranje, realizirana je Studija izvodljivosti na uzorku od 165 ispitanika na području Baranje te poduzeti potrebni koraci za osnivanje Zaklade PUT za podršku djeci i mladih koji izlaze iz sustava udomiteljstva na području Baranje, dodijeljene dvije regionalne Nagrade za filantropa godine za poslovni sektor za tvrtku i obrt za Slavoniju i Baranju, organirane 4 lokalne kampanje i više od 14 javnih događanja u cilju poticanja lokalne filantropije u zajednici, više od 1000 različitih promotivnih artikala i preko 122 objave u medijima.

Program konferencije možete naći na OVDJE.

Projekt "Povjerenje u lokalnu filantropiju" provodi Zaklada Slagalica iz Osijeka u partnerstvu s udrugama ODRAZ - Održivi razvoj zajednice iz Zagreba i P.G.D.I. - Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012, uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 
lokalna filantropija