17.02.20

U Opatiji i Rijeci održan treći trening-blok Akademije održivog razvoja za nastavnike

U sklopu projekta "Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj" 14. i 15. veljače u Opatiji i Rijeci održan je treći trening-blok i studijski posjet primjerima dobre prakse. Tijekom dva dana, 30 nastavnika iz škola partnera upoznati su s konceptom školskog volontiranja i primjerima dobre prakse volonterskih akcija riječkih škola, građanskih inicijativa i udruga.

Prvi dan treninga, Tamara Fabec iz udruge SMART polaznike je upoznala s konceptom školskog volontiranja i menadžmentom školskog volonterskog programa te ulozi odgojno-obrazovnih institucija i koordinatora učenika-volontera.

Učenice Prve riječke hrvatske gimnazije i njihova vrijedna mentorica prezentirale su volontersko iskustvo učenika i učenica uključenih u Školski volonterski klub. Na primjeru volonterske akcije Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš, primjer dobre prakse volonterskih akcija u zajednici predstavila je Helena Traub iz Udruge Žmergo.

Drugi dan treninga održan je u prostoru RiHuba gdje je Marija Katalanić polaznicima predstavila RiHub i Sudionički program Rijeka 2020. Zatim su Blanka Hatibović i Orjana Marušić Štimac iz OŠ Nikola Tesla Rijeka predstavile program "Školsko poslijepodne samo za mene", a udruga Delta svoj progam "Akcija za pet".

Na kraju edukacije, obišli smo prekrasan prostor RiHuba, u kojem je smještena dvorana za prezentacije i co-working prostor te dvorana za sastanke i uredi Europske prijestolnice kulture.

Akademija održivog razvoja održava se kroz pet modularnih treninga.

Edukaciju provodimo za profesore srednjih škola iz Rijeke, Osijeka, Splita i Zagreba u okviru projekta "Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj zajednice", koji ima za cilj ojačati doprinos udruga održivom razvoju obukom srednjoškolaca i nastavnika o načelima održivog razvoja te poticanje uključivanja mladih u život lokalne zajednice u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Projekt financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje provodimo u partnerstvu s udrugom SMART iz Rijeke, udrugom MI iz Splita, Volonterskim centrom Osijek, I. gimnazijom Osijek, Privatnom umjetničkom gimnazijom iz Zagreba te Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split.

 
RazmisljajmoOdrzivo