26.04.17

U Međimurju usvojena Deklaracija drugog Hrvatskog ruralnog parlamenta

Drugi Hrvatski ruralni parlament (HRP) na temu "Suradnjom do cjelovitog razvoja" održan je od 20. do 22. travnja 2017. u Sv. Martinu na Muri. Na ovom velikom događanju sudjelovalo je preko 300 sudionika iz svih krajeva Hrvatske - predstavnici LAG-ova i drugih udruga koje se bave ruralnim razvojem, stručnih i znanstvenih organizacija, ministarstava, državnih upravnih tijela i jedinica lokalne samouprave, poduzetnici, poljoprivredni proizvođači, obrtnici i drugi dionici ruralnog razvoja.

Parlament su organizirali Hrvatska mreža za ruralni razvoj, LAG Međimurski doli i bregi, Općina Sveti Martin i Lifeclass terme Sveti Martin. Predstavnice ODRAZ-a sudjelovale su u njegovoj organizaciji i provedbi. Predsjednica ODRAZ-a Višnja Jelić Műck sudjelovala je u organizacijskom odboru 2. HRP-a te panelu prilikom otvaranja Parlamenta. Direktorica Lidija Pavić-Rogošić i članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) moderirala je ruralni café i terensku radionicu "Inovativni pristup zajednici". Marina Vojković i Martina Jagnjić aktivno su sudjelovale na radionicama. Na Parlamentu su sudjelovali i mnogi sudionici ODRAZ-ovih projekata.

Prvi dan parlamenta započeo je Plenarnom sjednicom HRP-a "Selski spominki", nakon čega je uslijedio Ruralni Café s temama kao što su Inovativni pristupi u poljoprivredi, Koncept ''nula kilometara'': lokalna hrana na lokalnom stolu te Baština i identitet ruralnih prostora kao polazište za razvoj. Zanimljivi znanstveno istraživački projekati, znanstveni i stručni radovi, projekati koji se bave ruralnim prostorom ili doprinose poboljšanju uvjeta života u ruralnim prostorima bili su predstavljeni na posterima pod nazivom Interdisciplinarnom suradnjom do bolje kvalitete života u ruralnim prostorim.

Drugi dan Parlamenta održan je razgovor o programima ruralnog razvoja s važnim dionicima, predstavnicima ministarstava i regionalne vlasti, predsjednicom HMRR-a, zastupnicom u Europskom parlamentu, članom Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i predstavnicima međunarodnih mreža.

U popodnevnom dijelu programa održano je devet paralelnih terenskih tematskih radionica na sljedeće teme:

 • Razvoj zajednice pristupom odozdo (LEADER/CLLD)
 • Inovativni pristup zajednici
 • Inovativni pristupi u poljoprivredi
 • Inovativni oblici ruralnog turizma
 • Koncept ''nula kilometara'': lokalna hrana na lokalnom stolu
 • Društveno poduzetništvo - zajednica ispred profita
 • Baština i identitet ruralnih prostora kao polazište za razvoj
 • Uspješni modeli financiranja i provedbe ruralnih projekata
 • Održivo prostorno planiranje kao preduvjet ruralnog razvoja.

Zaključci svih devet tematskih radionica dostupni su OVDJE.

Posljednji dan Parlamenta bio je rezerviran za prezentacije rezultata terenskih radionica, zaključke i usvajanje Deklaracije 2. HRP-a, konferenciju za medije te studijski obilazak Međimurja.

Usvojenu Deklaraciju možete pročitati ovdje: HRP2017_Deklaracija

Deklaracija se temelji na deset točaka:

 1. Prepoznavanje problema ruralnih područja
 2. Važnost obrazovanja i poticanja inovacija
 3. Inovativni pristup zajednici
 4. Uključivanje javnosti u postupke donošenja odluka
 5. Re-afirmacija stručnog pristupa
 6. Razvoj poduzetničkog duha
 7. Jačanje lokalnog povezivanja ("ruralni lanci vrijednosti")
 8. Veze urbanog i ruralnog prostora
 9. Očuvanje lokalnog identiteta
 10. Nove razvojne mogućnosti kroz suradnju i povezivanje

* Više o HRP-u pogledajte na: http://ruralniparlament.com/

 
ruralni razvoj