31.10.17

Sudjelovali smo na 6. međunarodnoj konferenciji "U susret humanom gradu" u Novom Sadu

ODRAZ kao tajništvo mreže za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE sudjelovao je na šestoj međunarodnoj konferenciji 'U susret humanom gradu' koja se održala 26. i 27. listopada 2017. u Novom Sadu. Koordinator CIVINET-a Srđan Škunca pozdravio je sudionike konferencije tijekom uvodne sesije. Novi film ODRAZ-a "Dijalogom do bolje mobilnosti u gradskim kvartovima" prikazan je na plenarnoj sjednici te na radionici o SUMP-ovima.

Cilj konferencije bio je poticanje na suočavanje sa suvremenim izazovima i pokretanje zajedničkih inicijativa koje će voditi novoj dimenziji planiranja i bržoj afirmaciji "pametne mobilnosti" u gradovima jugoistočne Europe.

Teme savjetovanja bile su usmjerene na primjenu tehnoloških inovacija u području prometa. Neka od pitanja na koja se željelo pronaći odgovore: Na koji način prilagoditi lokalnim uvjetima, opravdati, ubrzati i institucionalizirati uvođenje pojedinih tehnoloških inovacija, regulativnih i ekonomskih mjera? Koje su njihove prednosti i kakvi su im nedostaci? Kako sustav obrazovanja prilagoditi intezivnim promjenama? Kako potaknuti razvoj i konkurentnost ekonomije u ovom području u gradovima jugoistočne Europe?

Želi se pokazati da "pametan grad" podrazumijeva "inteligentnu mobilnost" sa svim aspektima održivosti. Ona je preduvjet ekonomskog prosperiteta, socijalne ravnopravnosti i kvalitete okoliša.

Na konferenciji je sudjelovalo mnogo članova mreže CIVINET iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Na poziv predsjednice Organizacijskog odbora savjetovanja, prof. dr. Valentine Basarić, dan prije konferencije održan je sastanak Upravnog odbora mreže. Na sastanku se razgovaralo o budućim planovima i zajedničkom projektu s drugim CIVINET mrežama.

Više o samoj konferenciji pogledajte na sljedećoj poveznici > http://humanecityns.org/?lang=sr

 
CIVINET