09.10.18

Sudjelovali smo na 16. CIVITAS Forumu u švedskom gradu Umeä

Ovogodišnja konferencija CIVITAS Forum održana je od 19. do 21. rujna u švedskom sveučilišnom gradu Umeä pod temom "Mobilnost za tebe i mene". 16. izdanje najvećeg europskog događanja održive mobilnosti okupilo je preko 400 sudionika - CIVITAS zajednicu, predstavnike gradova, akademike, praktičare te brojne druge dionike, kako bi raspravljali o temama vezanima uz održivu urbanu mobilnost te svjedočili pionirskim rješenjima koja donose čistiji i bolji promet u Europu.

Grad Umeä jedan je od vodećih primjera održivog urbanog razvoja u Švedskoj, a njegov Plan održive urbane mobilnosti, koji je usvojen 2011., postavio je temelje za opsežno uključivanje zelenih ideja u prometni sustav. Njegova ultrabrza inicijativa za električni autobus za napajanje međunarodno je priznata, primivši 2015. godine nagradu CIVITAS za tehničku inovaciju, dok se brojne druge mjere održive mobilnosti razvijaju kao dio napora grada Umeå da postane pametan grad. Sve navedeno na Forumu su sudionici doživjeli iz prve ruke.

ODRAZ je kao Tajništvo mreže za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slo-Hr-JIE sudjelovao na Forumu zajedno s nekima od članova Mreže iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. Ispred ODRAZ-a, na konferenciji su sudjelovale Lidija Pavić-Rogošić, Ksenija Vidović Vorberger i Marina Vojković.

Sastanak mreža CIVINET
Uoči konferencije, održan je neformalni sastanak mreža CIVINET, gdje je ponovno potvrđeno kako je mreža CIVINET Slo-Hr-JIE najbolja i najbrojnija mreža. Na sastanku je sudjelovalo šest mreža. Pored naše, sudjelovali su predstavnici iz mreža Nizozemska-Flandrija, Mađarska, Češka i Slovačka, mreže Njemačkog govornog područja te nedavno osnovane mreže Grčka-Cipar. Glavne teme sastanaka, koje je predstavio Jerome Simpson iz REC-a, odnosile su se na obaveze izvještavanja u okviru 1. poziva za Activity fund iz programa Satellite, najave 2. poziva za Activity fund te financijskim potporama mrežama CIVINET iz novog CSA projekta (Coordination and Support Actions).

Program Foruma
Niz značajnih govornika, predstavnika javne i europske vlasti, akademske zajednice i poslovnog sektora sudjelovali su na otvaranju i zatvaranju plenarne sjednice Foruma. Tako su se sudionicima Foruma obratili Lena Erixon, ravnateljica Švedske uprave za promet, zamjenici direktora u DG Move (Opća uprava za mobilnost i promet) - Maja Bakran i Matthew Baldwin, David Zipper, stalni član u njemačkom Marshall Fundu te Stina Nilimaa Wickström, potpredsjednica dizajna proizvoda u Volvo grupi.

Program konferencije sastojao se od brojnih tematskih sesija, prezentacija i terenskih posjeta. Neke od tema o kojima se raspravljalo tijekom tri dana: multimodalnost, pametna i e-mobilnost, sigurnost gradskog sustava upravljanja i zajednička odgovornost; povezanost i suradnja u metropolitanskim i funkcionalnim urbanim područjima; SUMP inovacije za bolju kvalitetu života; parkirne strategije i rješenja; učenje od najboljih; reguliranje pristupa do gradova; predstavljanje iskustava i projekata iz Švedske; praćenje učinaka mobilnosti u europskim urbanim područjima kroz pokazatelje održive urbane mobilnosti; povezana i automatizirana mobilnost u CIVITAS gradovima; primjeri iz grada Umee i projekta TRACE; nacionalne politike za SUMP-ove; inkluzivna mobilnost i urbana obnova u europskim gradovima i regijama i mnoge druge teme.

Više od 20 tematskih sesija, koje su vodili odabrani stručnjaci, omogućile su sudionicima da tijekom tri dana razgovaraju i razmjenjuju znanja i iskustva o ključnim temama urbane mobilnosti te izvanrednim postignućima postavljenima unutar i izvan Inicijative CIVITAS. Sve prezentacije s Foruma bit će dostupne na web stranici civitas.eu

Postignuća mreže CIVINET Slo-Hr-JIE
Drugi dan Foruma dodijeljene su nagrade CIVITAS za postignuća u području urbane mobilnosti. Grad Banja Luka dobio je jednu od nagrada CIVITAS - nagradu "Transformacije" za značajnu transformaciju i napredak prema življem i pametnijem gradu kroz integrirani skup mjera mobilnosti. Nagrade CIVITAS naglašavaju neke od najambicioznijih, najinovativnijih i najuspješnijih aktivnosti održive urbane mobilnosti koje se trenutno provode na području europskih gradova.

Na kraju moramo istaknuti kako su predstavnici tri grada člana, Ljubljane, Rijeke i Banja Luke izabrani u Politički savjetodavni odbor CIVITAS-a, s time da dogradonačelnik Ljubljane Dejan Crnek predsjedava tim tijelom koje okuplja gradove.

CIVITAS Forum 2019.
17. CIVINET Forum održat će se od 2. do 4. listopada 2019. na mjestu gdje je sve počelo davne 2003., u gradu Grazu. Drugi po veličini austrijski grad, u posljednjih nekoliko godina razvio je jednu od najvećih europskih pješačkih zona te pokrenuo svoj model intermodalnog čvorišta, a 2017. godine i laboratorij za urbanu mobilnost. Njegov kontinuirani angažman s CIVITAS-om može se vidjeti i kroz sudjelovanje u projektima SMARTSET (2013.-2016. ) i NOVELOG (2015-2018).

Vidimo se u Grazu! 
CIVINET