20.03.14

Sastanak članova EGSO-a u Zagrebu

U suradnji s Predstavništvom Europske komisije, u Zagrebu je 17. i 18. ožujka 2014. godine održan godišnji sastanak Komunikacijske skupine Europskog gospodarskoj i socijalnog odbora (EGSO) i članova zaduženih za komunikaciju u svojim državama. Na sastanku je sudjelovalo 40-ak članova, na čelu s Jane Morrice, potpredsjednicom EGSO-a.

Sastanak je održan u prostoru Predstavništva Europske komisije. Prvi dan sastanka članovi EGSO-a imali su priliku razgovarati s Brankom Baričevićem, predstavnikom Europske komisije u RH te Violetom Simeonovom Staničić, voditeljicom Ureda Europskog parlamenta. Teme o kojima se razgovaralo kretale su se od izbora za Europski parlament do problema nezaposlenosti mladih i sl.

U popodnevnom dijelu sastanka, članovima EGSO-a priključili su se predstavnici Savjeta za razvoj civilnog društva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Govorilo se o informiranju, uključivanju javnosti u savjetovanje o javnim politikama, ali i problemima odvijanja socijalnog dijaloga u Hrvatskoj. Lidija Pavić-Rogošić pozdravila je kolege iz različitih zemalja EU i poželjela im dobrodošlicu.

Tijekom drugog dana posjete, članovi EGSO-a su se susreli sa zastupnicima Hrvatskog sabora - predsjednikom Josipom Lekom i predsjednicima dva saborska odbora, Danielom Mondekarom i Silvanom Hreljom. Bila je to prilika za predstavljanje dobrih primjera iz prakse rada članova EGSO-a u svojim zemljama, ali i hrvatskih članova. Dogovoren je način buduće suradnje.

Podsjetimo, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je savjetodavno tijelo Europskom parlamentu, Europskom vijeću i Europskoj komisiji o različitim temama, u nastojanju da europska politika i zakonodavstvo bolje odražavaju gospodarsku i društvenu stvarnost. EGSO je osnovan još Rimskim ugovorom iz 1957., te predstavlja institucionalizirani oblik dijaloga između organiziranog civilnog društva (udruga poslodavaca, sindikata i organizacija koje zastupaju različite interese) i tijela EU. U četiri od pet slučajeva Europska komisija poduzima korake na temelju mišljenja EGSO-a (81%).

=> Kako Europski gospodarski i socijalni odbor pomaže razvoj EU pročitajte ovdje.

=> Galeriju slika s događanja pogledajte ovdje.

 
ODRAZ