10.06.15

Razgovor o sigurnosti i zaštiti starijih osoba u prometu i kretanju gradom

ODRAZ je zajedno s predstavnicima ZET-a sudjelovao na događanju "Pravo doba- sajam starije osobe i sve ostale" koji se od 21.-23. svibnja 2015. održao na Zagrebačkom Velesajmu. Na poziv zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, 21. svibnja smo u sklopu bogatog programa Sajma održali edukativno predavanje na temu sigurnosti i zaštite starijih osoba u prometu i kretanju gradom.

CIVITAS nakon CIVITAS-a
Jedan od ciljeva projekta CIVITAS Elan (2008.-2012.) bio je poboljšanje sigurnosti starijih građana u gradskom prometu, stoga je održano niz susreta kako bi se predstavnici relevantnih gradskih javnih službi upoznali s navikama i potrebama starijih građana u kretanju gradom. Tako je u razdoblju od ožujka 2010. do veljače 2012. u Domovima za starije i nemoćne osobe održano 17 radionica u kojima je sudjelovalo oko 500 osoba starije dobi. Teme o kojima se raspravljalo uključivale su njihove navike i potrebe u kretanju gradom kao i izazove i teškoće s kojima se susreću pri korištenju javnog prijevoza i drugih oblika mobilnosti. Sudionici radionica imali su mogućnost razgovarati s vozačima autobusa i tramvaja ZET-a. Sudjelovali su i predstavnici prometne policije te upozoravali starije na rizike u prometu, osobito pri prijelazu ulica i križanja.

Nastavno na uspješnu provedbu ovih radionica pozvani smo da sudjelujemo na Sajmu PRAVO DOBA. Riječ je o prvom specijaliziranom sajmu za starije osobe u Hrvatskoj, koji nije bio namijenjen samo starijim građanima, već i svim drugim generacijama koje žele aktivno i zdravo starjeti.

Razgovor s posjetiteljima

Nakon uvodnog izlaganja Ksenije Vidović Vorberger iz ODRAZ-a koja je predstavila  letak s praktičnim savjetima o sigurnijem korištenju javnog gradskog prijevoza i prikaza edukativnog filma "Alojz i Vlatka" o sigurnosti starijih građana u javnom gradskom prijevozu, o novostima iz ZET-a govorio je mr. sc. Branko Mikinac, dok su o primjerima iz svakodnevne prakse u prometu govorili vozači tramvaja i autobusa, Krešimir Holub i Robert Lahnit, sudionici radionica održanih u okviru projekta CIVITAS Elan.

Od brojnih upita sudionika izdvajamo ona o uređenju stajališta i nadstrešnica, starim i novim tramvajima koji prometuju kroz Novi Zagreb, naglim i nepotrebnim kočenjima, bezobraznim vozačima, prijevozu gluhih i nagluhih osoba, učestalijim polascima na nekim linijama, vječnoj temi čekanja putnika koji trče...Ponovno se pokazalo kako korisnici javnog gradskog prijevoza imaju svoja tumačenja, a u praksi se primjenjuje nešto sasvim drugo, što putnicima nije uvijek po volji.

Tribinu i razgovor završili smo prezentacijom Marine Dimić Vugec iz ODRAZ-a koja je sudionicima govorila o dobrobiti biciklizma za starije građane u kontekstu zdravlja i rekreacije.

Interes medija
Ova je tema zainteresirala i predstavnike medija. Nakon održane tribine predstavnici ODRAZ-a i ZET-a pozvani su da 26. svibnja gostuju u radio-emisiji "Treća dob" na prvom programu HRT-a (emisija na zahtjev dostupna je na sljedećoj poveznici: http://radio.hrt.hr/ep/sigurnost-i-zastita-starijih-u-prometu/114773/). 1. lipnja su pak gostovali u inačici TV emisije, gdje je osim razgovora s gostima, gledateljima prikazan film "Alojz i Vlatka" (emisija na zahtjev dostupna je na sljedećoj poveznici: http://www.hrt.hr/enz/treca-dob/286986/). Format emisije u trajanju od 30 minuta nije bio dovoljan kako bi slušatelji / gledatelji saznali sve korisne informacije s održanih radionica pa je tako planirano ponovno gostovanje na radiju u emisiji dužeg formata.

hrt-stariji građani

Novi projekti
Sudjelovanje na Sajmu Pravo doba te gostovanja u medijima ukazali su na potrebu nastavka organiziranja ovakvih razgovora - ne samo usmjerenih starijim građanima, već svim sudionicima u prometu, posebice mladima.

Nadamo se kako je dosadašnja uspješna suradnja ODRAZ-a, ZET-a i Grada Zagreba poticaj za buduću zajedničku suradnju i planiranje projekata na ovu temu.

* Sajam PRAVO DOBA organizirao je Zagrebački Velesajam u suradnji s Gradom Zagrebom i Zakladom Zajednički put.

Plakat

 
ODRAZOVE vijesti