26.11.12

Radionica o izvještaju iz sjene

U organizaciji ODRAZ-a u Zagrebu je 20. i 21. studenog održana radionica o izradi "izvještaja iz sjene" o provedbi IPARD programa u Hrvatskoj. To je druga radionica o IPARD-u pod vodstvom Suzanne Bakker, trenerice, facilitatorice, voditeljice, financijske i projektne menadžerice koja dobro poznaje pripreme Hrvatske za pristup u EU.

Dvadesetak sudionika bili su predstavnici lokalnih akcijskih grupe (LAG) i udruga koje se bave održivim razvojem, energetskom učinkovitošću, volontiranjem, pripremom projekata i dr. aktivnostima koje podržavaju ruralni razvoj.

Svojevrsnu dodanu vrijednost dali su članovi LAG-ova koji su istovremeno i predstavnici lokalne izvršne vlasti te isti problem sagledavaju s dva stajališta. Sudionici su većim dijelom bili predstavnici udruga-članica Hrvatske mreže za ruralni razvoj - HMRR, a među prisutnima bila je i predstavnica LAG-a iz susjedne nam BiH.

Sudionici koji su neposredno sudjelovali u provedbi mjera IPARD-a iznijeli su konkretne primjere i iskustva, povoljna i nepovoljna. Razmotrene su razlike i neusklađenosti između ciljeva i provedbe IPARD-a, između programskih odredaba i prakse. Posebna pozornost posvećena je provedbi mjera 101, 103, 301 i 302. Razgovaralo se i o razlozima zbog kojih mjere 202 i 501 još uvijek nisu akreditirane te posljedicama tih neželjenih odgoda.

Drugi dan je bio posvećen radnim tehnikama, alatima i načinima pomoću kojih će se prikupiti i ocjenjivati materijal te o sadržaju izvještaja, rokovima i zaduženjima.

Dosta se razgovaralo o korištenju e-komuniciranja te povećanju suradnje kroz aktiviranje društvenih i profesionalnih mreža što bi omogućilo uključivanje vanjskih sudionika u dostavu primjera, komentiranje i predlaganje dopuna izvještaja.

Više o Suzanne Bakker na www.changingtides.eu

 
ODRAZOVE vijesti