20.12.19

Prezentacija Akcijskog plana za razvoj zajedničkih prostora stvaranja u gradu Zagrebu

U okviru projekta UrbanM zadnjih se mjeseci radilo na završnoj verziji nacrta Akcijskog plana za razvoj zajedničkih prostora stvaranja u gradu Zagrebu, za čiju izradu je bio zadužen ODRAZ. U prostoru ZICER-a 19. prosinca 2019. održana je prezentacija Akcijskog plana i razgovor sa 40 razlilčitih dionika - makera, predstavnika škola, fakulteta, muzeja, instituta, gradova, udrženja obrtnika i dr.

Grad Zagreb je partner u provedbi projekta Urban M, koji ima za cilj razvoj inovativne urbane infrastrukture pod nazivom 'maker spaces' (zajednički prostori stvaranja), unaprjeđenjem programskih dokumenata te identificiranjem i povezivanjem relevantnih dionika. U okviru projekta UrbanM zadnjih se mjeseci radilo na završnoj verziji nacrta Akcijskog plana za razvoj zajedničkih prostora stvaranja u gradu Zagrebu, za čiju izradu je bio zadužen ODRAZ. Tijekom projekta su održavani sastanci s relevantnim dionicima (npr. ZICER, IRIM, Radiona, Bioteka) koji su dali svoj doprinos boljoj provedbi projekta, informirana je javnost, održavani su sastanci i skupovi.

Na skupu 19. prosinca 2019. održanom u ZICER-u, sudjelovalo je 40-ak dionika iz znanstvene i akademske zajednice, civilnog društva, predstavnika makera, škola, muzeja, instituta, gradova, udruženja obrtnika i dr. U uvodnom dijelu Zrinko Rebrina iz Grada Zagreba ukratko je predstavio projekt, a Deborah Hustić djelovanje udruge za razvoj "uradi sam" kulture Radiona, koja objedinjuje STEAM područja i koja je kroz godinu dana realizirala 25 međunarodnih izložbi u kojima su izlagali umjetnici, dizajneri, ali i tehnolozi. Također je govorila o ideji koja leži iza zajedničkih prostora stvaranja.

Nakon što je Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ -a predstavila Akcijski plan, slijedio je interaktivni rad u grupama u kojem su dionici promišljali i predložili aktivnosti za provedbu Akcijskog plana unaprjeđenja tih prostora.Projekt se financira iz Programa Interreg Europe. Nositelj je Gradsko sveučilište Birminghama (Birmingham City University-BCU).

Pored Grada Zagreba, partneri su gradovi Lisabon, Birmingham, Vilnius Bratislava; Regija Lazio; Ekonomska razvojna agencija Fomento San Sebastian; Poslovni potporni centar iz Kranja.

ODRAZ-Održivi razvoj zajednice u ovom projektu sudjeluje kao suradnik Grada Zagreba.

* Više o projektu može se naći na sljedećim poveznicama: UrbanM-suradnjom do novih kolaborativnih inovativnih rješenja i InterregEurope_Project UrbanM

 
Urban M