16.10.12

Preuzmite priručnik "Kako organizirati savjetovanje s javnošću o pitanjima prometa i kretanja"

Priručnik je pripremio ODRAZ u okviru projekta CIVITAS ELAN. Jedan od glavnih zadataka projekta bio je uključiti građane u aktivnosti na temu održive mobilnosti u Zagrebu. U priručniku su, osim odabranih europskih primjera i iskustava na temu urbane mobilnosti, prikazani i primjeri uključivanja javnosti u Zagrebu.

Jedan od glavnih zadataka CIVITAS ELAN projekta, koji je službeno završio sredinom listopada 2012., je bio uključiti građane u aktivnosti na temu održive mobilnosti u Zagrebu. Pozitivna iskustva dijaloga s građanima i specifičnim dioničkim skupinama u Zagrebu prikazana u ovom priručniku namijenjena su prije svega - prometnim praktičarima te donositeljima odluka.

U priručniku su, osim odabranih europskih primjera i iskustava na temu urbane mobilnosti, prikazani sljedeći primjeri uključivanja javnosti u Zagrebu:

  • sigurnost u javnom prometu: razgovori s osobama treće životne dobi u domovima za starije i nemoćne osobe u Zagrebu;
  • kretanje u pojedinim zagrebačkim kvartovima: razgovori s građanima i predstavnicima mjesnih odbora;
  • studija za intermodalni čvor u Zagrebu: savjetovanje sa zainteresiranim građanima i stručnjacima.

Koristi od ovakvog pristupa rješavanju raznih gradskih pitanja koja utječu na kvalitetu života njegovih građana su mnogobrojne te se nadamo da će se dobra praksa uključivanja javnosti nastaviti i nakon ovog velikog četverogodišnjeg projekta.

Priručnik je pripremio ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, a elektronsku verziju priručnika možete preuzeti ovdje ili na web stranicama CIVITAS ELAN projekta.

Tiskanu verziju priručnika možete preuzeti u uredu ODRAZ-a na adresi Lj. Posavskog 2/4, 10000 Zagreb, a za dodatna pitanja kontaktirajte Marinu Vojković na e-mail ured@odraz.hr 
ODRAZOVE vijesti