24.04.12

Okrugli stol na temu davanja prioriteta javnom gradskom prijevozu

Pozivamo vas na četvrti u nizu okruglih stolova u prostoru ZgForuma u Gajevoj 27. Okrugli stol će se održati u utorak, 24. travnja s početkom u 18:00 sati, a na dnevnom redu je zanimljiva tema davanja prioriteta javnom gradskom prijevozu.

Grad Zagreb postavio je svoj prvi semafor 9. rujna 1963. Od tada do danas sustav se postepeno proširivao i danas ima približno 420 semaforskih uređaja. U nekoliko navrata Grad Zagreb je pokrenuo inicijativu modernizacije starih semafora i izgradnju Glavnog prometnog centra, no činjenica je da osim pojedinačnih zamjena starih s novim tehnologijama, značajnih sustavnih promjena nije bilo.

Projektom CIVITAS ELAN pokrenute su aktivnosti istraživanja prioriteta javnog gradskog prijevoza na semaforima na koridoru Frankopanska - Savska, a sve u funkciji bolje protočnosti prometnih tokova i modernizacije sustava za automatsko upravljanje (AUP).

Istraživanja i izvedeni projekti modernizacije sustava AUP u svijetu su potvrdili, kako je ulaganje u suvremene telematičke tehnologije (ITS - Inteligentni Transportni Sustavi) opravdano, kako ekonomski tako i gospodarski.

U uvodnim prezentacijama okruglog stola, stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti i Sektora za promet Grada Zagreba prikazat će aktualnu situaciju u Gradu Zagrebu.

Nakon toga očekuje se aktivno sudjelovanje stručnjaka i građana u diskusiji na temu učinkovitosti semafora u funkciji prioriteta javnog gradskog prometa u Zagrebu.

 
ODRAZOVE vijesti