26.09.16

Održivom ekonomijom do održivog društva

Platforma za ruralni razvoj Jugoistočne Europe, čiji je ODRAZ član, organizirala je regionalni forum ruralnog razvoja na temu ''Održivom ekonomijom do održivog društva'' 23. i 24. rujna 2016. u Lugu u Baranji te Dalju u Istočnoj Slavoniji. ODRAZ je aktivno sudjelovao u 2. panelu, gdje je Višnja Jelić Mück govorila o europskim LAG-ovima kao pokretačima razvoja.

Na forumu su, pored ODRAZ-a, sudjelovali i drugi članovi Platforme za ruralni razvoj Jugoistočne Europe (HMRR, Udruga za kreativni razvoj Slap, Deša - Dubrovnik, Asocijacija za razvoj Ibarske doline "IDA" iz Srbije, CERD - Centar za ekonomski i ruralni razvoj iz Bosne i Hercegovine te Mreža za ruralni razvoj Makedonije. Također, sudjelovali su i članovi Platforme za dobru ekonomiju, predstavnici hrvatskih lokalnih akcijskih grupa, gradova, općina i županija te ostali zainteresirani pojedinci. Domaćini su bili udruga Slap i LAG-a Baranja.

Forum je bio podijeljen na tri cjeline: panel 1: Trendovi i perspektive, panel 2: Dobra praksa te ruralni divani.

ODRAZ je aktivno sudjelovao u 2. panelu, gdje je Višnja Jelić Mück govorila o europskim LAG-ovima kao pokretačima razvoja. Direktor Termi Sveti Martin na Muri Branimir Blajić predstavio je primjer modela poslovne suradnje u kojemu Terme uspješno surađuju s lokalnim proizvođačima. Predstavljen je i primjer LAG-a Lika, kao i primjeri iz Makedonije te BiH.

Predstavnici Platforme za dobru ekonomiju sudionicima su predstavili osnovne informacije o konceptu i trendovima razvoja dobre ekonomije te mogućnosti udruživanja u svrhu financijske održivosti.

Kroz ruralne divane sudionici su u manjim grupama detaljnije razgovarali o četiri različite teme: (1) Modeli zapošljavanja mladih u ruralnom prostoru, (2) Održivi ruralni turizam, (3) Društveno poduzetništvo u ruralnom prostoru, (4) Modeli poslovnog udruživanja.

Sudionici su također imali priliku sudjelovati u mnogim aktivnostima Panona festa diljem Baranje.

 
#OdraziSe