18.02.20

Održane radionice u dvije riječke srednje škole u sklopu projekta "Razmišljajmo održivo"

14. veljače 2020. ODRAZ je održao edukativne radionice na temu održivog razvoja i Globalnih ciljeva održivog razvoja za učenike Prve riječke hrvatske gimnazije i Prirodoslovne i grafičke škole u sklopu projekta "Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj zajednice".

14. veljače 2020. ODRAZ je održao edukativnu radionicu u kojoj je učenike Prve riječke hrvatske gimnazije i Prirodoslovne i grafičke škole upoznao s konceptom održivog razvoja kroz povezivanje tema iz elemenata održivosti (društvena inkluzija, zaštita prirode i gospodarski razvoj). Poseban naglasak je stavljen na Globalne ciljeve održivog razvoja i načine promocije njihove važnosti među djecom i mladima. Radionicu je vodila Elizabet Gašparov.

Kroz kviz pitanja i diskusiju, sudionici su provjerili svoje znanje o održivom razvoju te su im pruženi odgovori na sljedeću problematiku: koji je cilj održivog razvoja, tri sastavnice održivog razvoja, koja je razlika između održivog razvoja i zaštite okoliša, koja je razlika između rasta i razvoja, što je ekološki otisak, važnost kupovanja lokalnih proizvoda, utjecaj fosilnih goriva na klimatske promjene, društvena nejednakost i globalna nepravda. Učenicima je uz predavanje prikazano nekoliko kratkih filmova koji su ilustrirali problematiku održivog razvoja te im približilo tu temu: održivi razvoj, plastični i tekstilni otpad.

Radionicom se potaknulo učenike da razmisle o tome što oni mogu učiniti za okoliš, što se i potvrdilo na kraju radionice sa praktičnim radom. Učenici su nacrtali razglednicu iz budućnosti s određenom porukom za donositelje vlasti. Odabrane razglednice će se predstaviti u Povelji o održivom razvoju, planiranoj unutar ovog projekta.

Više o projektu pročitajte OVDJE.

 
RazmisljajmoOdrzivo