19.12.16

Održana radionica "Globalni ciljevi održivog razvoja"

Na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, 9. prosinca 2016. održali smo interaktivnu radionicu o globalnim ciljevima održivog razvoja, na kojoj je sudjelovalo 20-ak sudionika, većinom studenata i studentica kemijskog inženjerstva i ekoinženjerstva. Radionica je bila provedena kao dio projekta "Globalni ciljevi održivog razvoja: Što Zagreb ima s tim?", koji financira Grad Zagreb.

Program radionice započeo je izlaganjem Lidije Pavić-Rogošić o održivom razvoju tj. kratkim kviz pitanjima putem kojih su sudionici potaknuti na razmišljanje o načelima održivog razvoja. Zatim su im prezentirane najpoznatije i najučestalije definicije održivog razvoja te ključni dokumenti i događanja na svjetskoj, europskoj i nacionalnoj razini. Nakon toga je predstavljeno 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Zanimljivo je kako većina sudionika nije upoznata s novim globalnim ciljevima te su s velikim zanimanjem pratili izlaganje i aktivno se uključivali u raspravu.

Radionici se pridružila i predstavnica UNDP-a, Sandra Vlašić, koja je sudionicima prikazala promotivni video 'We The People' for The Global Goals. Prikazan im je i ODRAZ-ov film o održivom razvoju.

Nakon prezentacije, sudionici su imali priliku za interaktivan rad u četiri manje grupe - zadatak je bio, između 17 ciljeva, u grupama raspraviti i odabrati tri cilja koja su najvažnija i najrelevantnija za Hrvatsku. Predstavnici grupa su prezentirali odabrane ciljeve ostalim sudionicima.

Sudionici su prepoznali sljedeće ciljeve kao  najvažnije za Hrvatsku:

  • Mir, pravda i institucije (cilj br. 16)
  • Kvalitetno obrazovanje (cilj br. 4)
  • Industrija, inovacije i infrastruktura (cilj br. 9) i Održiva potrošnja i proizvodnja (cilj br. 12)

* Kratki opisi globalnih ciljeva dostupni su u drugom izmijenjenom izdanju ODRAZ-ove publikacije "Novi izazov - Globalni ciljevi održivog razvoja do 2030." koja je dostupna OVDJE.

 
ODRAZ-ovi projekti