08.03.12

Održana radionica "Budućnost mobilnosti u hrvatskim gradovima"

Radionica "Budućnost mobilnosti u hrvatskim gradovima", koju su suorganizirali Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i ODRAZ, održana je 8. ožujka 2012. u Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj u Zagrebu.

Radionica je organizirana u sklopu međunarodnog projekta SUMP - Sustainable Urban Mobility Planning (hrv. POMG - Planiranje održive mobilnosti u gradovima), a bila je namijenjena donositeljima odluka i drugim zainteresiranim dionicima iz Hrvatske.

Stručnjaci iz Graza, Edinburga i Ljubljane pokazali su kako kroz instrumente prometnog planiranja poticati održiv razvoj prometnih sustava u gradovima, smanjiti direktne i indirektne štetne utjecaje uzrokovane prometom te efikasnije koristiti energiju u prometu.

Prikazana su i dva hrvatska primjera koja su na putu prema održivom planiranju mobilnosti.

Pored Koprivnice, na radionici je L. Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a predstavila iskustvo grada Zagreba - Od CIVITAS ELAN-a prema planu održive mobilnosti. Pokazala je kako su u projektu CIVITAS ELAN primijenjene karakteristike planiranja održive mobilnosti:

  • participacijski pristup
  • usmjerenje prema održivosti
  • integrirani pristup
  • jasan cilj i mjerljivi pokazatelji
  • različite studije i analize.

Na radionici je bilo više od 40 sudionika iz Zagreba, ali i Koprivnice, Varaždina, Samobora i Zaprešića.

U panel diskusiji, koju je moderirala V. Jelić Mück iz ODRAZ-a, sudionici su mogli postavljati pitanja, ali i dati svoje komentare i sugestije.

Brošuru Planovi održive mobilnosti u gradovima-Planiranje za ljude preuzmite ovdje.

 
ODRAZOVE vijesti