09.10.17

Održana radionica „SuDjelujte!“ u Zadru

U Kneževoj palači u Zadru, 6. listopada 2017. održana  je radionica "SuDjelujte!" - Organiziranje participativnog upravljanja u lokalnoj zajednici. Sudionici iz jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva upoznati su s uspješno provedenim aktivnostima u Velikoj Gorici u sklopu projekta "Participativno upravljanje prirodnim resursima".

Petra Andrić iz udruge DOOR i Marko Ružić iz Grada Velika Gorica predstavili su rad višesektorske radne grupe čiji sudionici razmjenjuju informacije o aktualnim problemima u upravljanju prirodnim resursima u Gradu Velika Gorica, predlažu rješenja te ukazuju na nepravilnosti u upravljanju javnim i prirodnim dobrima; zagovaračka kampanja kojom se poticala lokalna zajednica na davanje prijedloga Gradu vezanih uz upravljanje prirodnim resursima te ostale aktivnosti kojima se želi potaknuti suradnja lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i zainteresiranih građana.

zadar 1

Također, sudionicima su predstavljeni i lokalni primjeri dobrih praksi na području upravljanja prirodnim resursima: projekti koje provodi Grad Zadar, Organiziranje otočnih zajednica - udruga Pokret otoka i Zelena transformacija: građanska participacija - udruga Eko Zadar.

S primjerima lokalnih dobrih praksi započela je Ana Bajlo iz Grada Zadra koja je predstavila projekte FIESTA i EnerMO. U smjeru participacije nastavila je i Paula Bolfan iz udruge Pokret otoka: "Aktivnost pokreta u lokalnim politikama počela je koncesijskom pričom Zlatnog rata, a inicijativa se čula u cijeloj državi". Iz udruge Eko Zadar, Nives Rogoznica kazala je: "Eko Zadar će prema Gradu Zadru zagovarati da na području bivše Vojarne S. Radića provede tzv. urbanu preobrazbu uključujući u proces participativnog uključivanja sve "stanare" bivše vojarne".

zadar 2

Nakon uspješnih predstavljanja, Ksenija Vidović Vorberger iz ODRAZ-a održala je interaktivnu radionicu na temu organiziranja zajednice, na kojoj su sudionici upoznati s tri praktična modela organiziranja zajednice. Nakon teorijskog dijela, uvela je sudionike u radne grupe koje su razvijale ideje mogućeg djelovanja na teme "Revitalizacija mjesnih odbora" i "Poljoprivreda u parku prirode".

* Više o projektu "Participativno upravljanje prirodnim resursima" možete saznati OVDJE.

zadar 3

 
suDjelujVG