13.09.17

Održana radionica „SuDjelujte!“ - Organiziranje participativnog upravljanja u lokalnoj zajednici u Rijeci

U Gradskoj vijećnici u Rijeci, 12. rujna 2017. održana  je radionica "SuDjelujte!" - Organiziranje participativnog upravljanja u lokalnoj zajednici. Sudionici iz jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva upoznati su s uspješno provedenim aktivnostima u Velikoj Gorici u sklopu projekta "Participativno upravljanje prirodnim resursima".

Petra Andrić iz udruge DOOR i Meri Barišić iz Grada Velika Gorica predstavile su rad višesektorske radne grupe čiji sudionici razmjenjuju informacije o aktualnim problemima u upravljanju prirodnim resursima u Gradu Velika Gorica, predlažu rješenja te ukazuju na nepravilnosti u upravljanju javnim i prirodnim dobrima; zagovaračka kampanja kojom se poticala lokalna zajednica na davanje prijedloga Gradu vezanih uz upravljanje prirodnim resursima te ostale aktivnosti kojima se želi potaknuti suradnja lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i zainteresiranih građana.

Također, sudionicima su predstavljeni i lokalni primjeri dobrih praksi na području upravljanja prirodnim resursima: "E-konzultacijom s građanima do modela upravljanja gradskom plažom - Grad Rijeka", "Participativno budžetiranje - Grad Pazin" i "Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim resursima - Udruga Žmergo".

"Građani su imali priliku na vrijeme doznati planove i promišljanja javnih službi; upoznati su s dobrim i lošim stranama koncesijskog ugovora", započela je s primjerima lokalnih dobrih praksi Lea Stoiljković iz Grada Rijeke. U smjeru participacije nastavila je i Maja Stranić Grah iz Grada Pazina: "Vrlo veliku pažnju posvećujemo edukaciji građana o proračunu Grada, a na njima razumljiv način." Iz Udruge ŽmergoHelena Traub predstavila je na koji način su kroz projekt "Partnerstva za okoliš: Razvoj kapaciteta u zaštiti okoliša javnog i civilnog sektora u Hrvatskoj kroz primjenu servisa Zelenog telefona" potaknuli građane na prijavljivanje problema u okolišu.

Nakon uspješnih predstavljanja, Ksenija Vidović Vorberger iz ODRAZ-a održala je interaktivnu radionicu na temu organiziranja zajednice, na kojoj su sudionici upoznati s tri praktična modela organiziranja zajednice. Nakon teorijskog dijela, slijedio je praktični dio radionice u kojem su sudionici podijeljeni u radne grupe u kojima su razvijali ideje mogućeg djelovanja prema modelu lokalnog razvoja i socijalne akcije na sljedeće na teme: (1) Očuvanje autohtone sorte kapulice i (2) Promocija kulturne baštine na području Općine Medulin.

Rad u grupama-Rijeka

Više o projektu "Participativno upravljanje prirodnim resursima" možete saznati ovdje.

 
suDjelujVG