07.07.17

Održana radionica „Organiziranje participativnog upravljanja u lokalnoj zajednici“ u Osijeku

U Gradskoj četvrti Gornji grad u Osijeku, 6. srpnja 2017. održana je radionica "Organiziranje participativnog upravljanja u lokalnoj zajednici". Predstavnici jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva upoznati su s uspješno provedenim aktivnostima u Velikoj Gorici u sklopu projekta "Participativno upravljanje prirodnim resursima".

Predstavljen je rad višesektorske radne grupe čiji sudionici razmjenjuju informacije o aktualnim problemima u upravljanju prirodnim resursima u Gradu Velika Gorica, predlažu rješenja te ukazuju na nepravilnosti u upravljanju javnim i prirodnim dobrima; zagovaračka kampanja kojom se poticala lokalna zajednica na davanje prijedloga Gradu vezanih uz upravljanje prirodnim resursima te ostale aktivnosti kojima se želi potaknuti suradnja lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i zainteresiranih građana.

Također, sudionicima su predstavljeni i lokalni primjeri dobrih praksi na području upravljanja prirodnim resursima: "Sudjelovanje javnosti u sferi zaštite prirode i upravljanja prirodnim područjima - udruga Zeleni Osijek" i "Eko selo Papuk - udruga Slap".

Četiri seminara smo proveli u županiji, a jedna od radionica je bila primarno usmjerena na zaštićeno područje: sprječavanje poplava, kvaliteta zraka, sportski kapaciteti i aktivnosti", započeo je s primjerima lokalnih dobrih praksi Dinko Pešić iz udruge Zeleni Osijek, te nadodao kako "lokalno stanovništvo sve više vrednuje i uključuje se u njegovu (zaštićeno područje) zaštitu".

U smjeru participacije nastavila je i Sonja Vuković iz udruge Slap: "Pitanje međusektorske suradnje je vrlo bitno i u upravljanju prirodnim resursima".

Nakon uspješnih predstavljanja, Ksenija Vidović Vorberger iz ODRAZ-a održala je interaktivnu radionicu na temu organiziranja zajednice, na kojoj su sudionici upoznati s tri praktična modela organiziranja zajednice. Nakon teorijskog dijela, slijedio je praktični dio radionice u kojem su sudionici podijeljeni u tri radne grupe u kojima su razvijali ideje mogućeg djelovanja prema modelu lokalnog razvoja i socijalne akcije na sljedeće na teme: (1) Obnova zelenih resursa na javnim površinama, (2) Prenamjena napuštenih industrijskih prostora za društveno korištenje" te (3) Organizirano stanovanje za osobe starije životne dobi.

Na jesen, ovakve će radionice biti organizirane u Koprivnici, Rijeci i Zadru.

Više o projektu "Participativno upravljanje prirodnim resursima" možete saznati ovdje.

Galeriju slika s događanja pogledajte ovdje.

 
suDjelujVG