25.09.17

Održana radionica „Organiziranje participativnog upravljanja u lokalnoj zajednici“ u Koprivnici

U Gradskoj vijećnici u Koprivnici, 22. rujna 2017. održana je radionica "Organiziranje participativnog upravljanja u lokalnoj zajednici". Predstavnici jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva upoznati su s uspješno provedenim aktivnostima u Velikoj Gorici u sklopu projekta "Participativno upravljanje prirodnim resursima".

Petra Andrić iz udruge DOOR i Marko Ružić iz Grada Velika Gorica predstavili su rad višesektorske radne grupe čiji sudionici razmjenjuju informacije o aktualnim problemima u upravljanju prirodnim resursima u Gradu Velika Gorica, predlažu rješenja te ukazuju na nepravilnosti u upravljanju javnim i prirodnim dobrima; zagovaračka kampanja kojom se poticala lokalna zajednica na davanje prijedloga Gradu vezanih uz upravljanje prirodnim resursima te ostale aktivnosti kojima se želi potaknuti suradnja lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i zainteresiranih građana.

Također, sudionicima su predstavljeni i lokalni primjeri dobrih praksi na području upravljanja prirodnim resursima: "Grad Koprivnica", "Aktivnosti oko Regionalnog parka Mura-Drava - Dravska Liga", "Škola za udruge - Grad Lepoglava" i "Teretnim biciklom do održive zajednice - Uzor Hrvatske, Koprivnica".

"Proširenje pješačkih zona jedan je od velikih potencijala grada Koprivnice i vrlo je važna stavka u prostornome planu.", započeo je s primjerima lokalnih dobrih praksi Nebojša Kalanj iz Grada Koprivnice. U smjeru participacije nastavila je i Dora Radosavljević iz Dravske Lige: "Uspostavili smo još bolju i kontinuiranu suradnju s gotovo svim dionicima prostora, posebno s JU za upravljanje i zaštitu prirode u županijama uz Dravu, a izradili smo i prijedlog budućeg monitoringa prostora." Iz Grada Lepoglave, Hrvoje Kovač kazao je: "Kvaliteta života u nekom gradu ne mjeri se kilometrima izgrađenih cesta, nego kvalitetom života najranjivije osobe u tom gradu."

Nakon uspješnih predstavljanja, Ksenija Vidović Vorberger iz ODRAZ-a održala je interaktivnu radionicu na temu organiziranja zajednice, na kojoj su sudionici upoznati s tri praktična modela organiziranja zajednice. Nakon teorijskog dijela, sudionici su u radnoj grupi razvijali ideje mogućeg djelovanja na temu "Nemogućnost zapošljavanja osoba s invaliditetom".

Sljedeća radionica "SuDjelujte!" organizirat će se u Zadru.

Više o projektu "Participativno upravljanje prirodnim resursima" možete saznati OVDJE.

 
suDjelujVG