30.09.19

Održan prvi trening-blok i studijsko putovanje u sklopu "Modularnog trening-programa o održivom razvoju i organiziranju zajednice"

U sklopu projekta "Održivi razvoj društva kreće od mladih", od 26. do 28. rujna 2019. u Eko centru Zlatna Greda održan je prvi trening-blok Modularnog trening-programa, za čiju provedbu je zadužen ODRAZ.  U edukaciju je uključeno 25 predstavnika Prve ekonomske škole i Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te predstavnici ostalih zainteresiranih srednjih škola i organizacija civilnog društva s područja grada Zagreba.

U sklopu edukacije, koja će se odvijati kroz pet modularnih trening-blokova u razdoblju od rujna 2019. do travnja 2020., ODRAZ će nastavnike educirati o konceptu održivog razvoja i njegovoj važnosti za društvo, predstaviti im mogućnosti kako se škole mogu uključiti u održivi razvoj zajednice te na koji način nastavnici mogu prenijeti naučeno učenicima.

Studijsko putovanje u Dalj

Studijsko putovanje započeli smo posjetom Srednjoj školi Dalj koja se ističe svojom prilagođenošću današnjem načinu života lokalne i šire zajednice.

Poznata je po naglasku na primjenjivost znanja koja stječu njeni učenici, najčešće kroz angažman u učeničkoj zadrugi Dalya koju je Škola osnovala, te po uspješnom i smislenom iskorištavanju EU sredstava za razvoj kapaciteta škole i posljedično lokalne zajednice na održiv način. Ispred Srednje škole Dalj dočekala nas je prof. Lidija Jagodić i predstavila Školu u kojoj se 80 učenika obrazuje za zanimanja ekonomist, agrotehničar i agroturistički tehničar. Nakon prezentacije povijesti škole i njenog razvoja, predstavljena je i učenička zadrugu Dalya kao model poduzetništva, način povećanja primjenjivosti naučenog u školi i revitalizacije lokalne zajednice.

Učenička zadruga Dalya osnovana je 2007. Do danas se etablirala kao proizvođač kvalitetnih prehrambenih proizvoda koje otkupljuje lokalna i šira zajednica. Najpoznatija je po proizvodnji jagoda na temelju čega je osnovana, a danas broji ukupno 10 sekcija: plastenik s jagodama, voćnjak, povrtnjak, klijalište, vinski podrum, kuharstvo, marketing, računovodstvo, etno turizam i kućna radinost. Učenici - članovi zadruge - koji žele biti aktivniji u zadruzi javljaju se svake godine na natječaj za posao direktora u svakoj od sekcija, idu na razgovor za posao, a odabrani potpisuju ugovor na određeno i dobivaju simboličnu plaću. Na taj način škola priprema svoje učenike za poslovni svijet te osim što uče kako kvalitetno proizvoditi hranu, surađivati i lansirati proizvode na tržište, učenici uče i kako se snaći na tržištu rada.

Infrastrukturu za razvoj Zadruge Škola je osigurala putem sredstava iz projekata o čemu nas je detaljnije upoznala prof. Ivana Bertić Bulić, voditeljica projekata Srednje škole Dalj. Prof. Bertić Bulić nam je predstavila bogat spektar projekata u kojima je Škola sudjelovala kao nositelj ili partner, a  putem kojih je obnovila zgradu, osigurala infrastrukturu za uzgoj voća i povrća, ali i omogućila svojim učenicima putovanja po Hrvatskoj i Europi.

Nakon predavanja razgledali smo plastenik s jagodama, povrtnjak, klijalište i knjižnicu sjemena Zadruge uz stručno vodstvo.

Više o Srednjoj školi Dalj pogledajte u videu https://youtu.be/LpKynQnI0rY te na stranicama Škole: http://ss-dalj.skole.hr/

U Dalju smo posjetili i Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković smješten u rodnoj kući ovog svjetski poznatog klimatologa, a na putu do Zlatne Grede i poznato Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu, jedno od najvećih svetišta na ovim prostorima koje danas krasi moderna crkva zagrebačkih arhitekata Maje Furlan Zimmerman, Ive Gajšak i Mirka Buvinića.

Sljedeći dan studijskog putovanja Jelena Radošević iz organizacije Life Potential predstavila je svim prisutnima projekt Održivi razvoj društva kreće od mladih: njegovu svrhu, ciljeve i aktivnosti kojima će se postići zadani ciljevi.

Profesori partnerskih škola također su predstavili svoju školu i motivaciju uključivanja u projekt

Zatim je Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a upoznala sudionike s konceptom održivog razvoja, njegovom definicijom i Globalnim ciljevima održivog razvoja. Sudionici su potom u malim grupama diskutirali koji su od 17 ciljeva najbitniji za Hrvatsku i svoje zaključke podijelili s ostalima. Zaključeno je da su svi ciljevi vrlo bitni i međusobno usko povezani te da jedan vodi ka drugome.

Jasmin Sadiković, predsjednik Zelenog Osijeka i jedan od idejnih začetnika Kuće u prirodi Zlatna Greda potom je upoznao sudionike s primjerom dobre prakse društvenog poduzetništva kao što je Kuća u prirodi Zlatna Greda gdje smo bili smješteni. Ispričao nam je kako je sve krenulo, koji su se izazovi našli na putu do ostvarenja ove vizije, što Kuća u prirodi Zlatna greda znači za održiv razvoj ovog kraja, koje se sve aktivnosti provode u njoj i koji su budući planovi. Dan smo završili posjetom Parku prirode Kopački Rit gdje smo se uvjerili u značaj ljepote i važnosti očuvanja prirode.

Zadnji dan studijskog putovanja započeo je radionicom Carmen Majetić Pavić, članice i stalne vanjske suradnice ODRAZ-a, na temu komunikacijskih vještina. Carmen je sudionike pripremila za timski rad potreban za odgovor na pitanje: Kako vaša škola može obraditi temu održivog razvoja u nastavi? Podijelili smo sudionike u dvije grupe profesora iz Prve ekonomske škole u Zagrebu, dvije grupe profesora Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, a jednu grupu su činile profesorice iz Škole za cestovni promet i Agronomske škola Zagreb. Predstavnici udruga pridružili su se pojedinoj grupi škola. Nakon zajedničke diskusije, sudionici su zaključili kako već uvrštavaju ciljeve održivog razvoja u svojoj nastavi, ali su dobili i neke nove ideje, nove odgovore.

U sklopu studijskog putovanja također smo održali i sastanak projektnih partnera na kojem je prihvaćen prijedlog mlade grafičke dizajnerice Korine Deliage za logo projekta.

Studijsko putovanje završili smo bogatom slavonskom kuhinjom i ugodnim druženjem.

Veselimo se sljedećem trening bloku koji će se održati u studenom 2019. u Zagrebu!

- - - - - - - - - - - -

Projektom "Održivi razvoj društva kreće od mladih" nastoji se povećati uloga organizacija civilnoga društva u razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja mladih u području održivog razvoja te osnažiti partnerstva organizacija civilnoga društva, škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju. Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje kao podrška osnaživanju doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

*Više o projektu: /hr/projekti/svi-projekti/odrzivi-razvoj-drustva-krece-od-mladih

 

 
MladiZnajuOdrživo