30.01.17

Održan okrugli stol o ulozi zakonodavstva u razvoju kulture doniranja u Republici Hrvatskoj

U srijedu, 25. siječnja 2017. sudjelovali smo na okruglom stolu "Uloga zakonodavstva u razvoju kulture doniranja u Republici Hrvatskoj". Marina Dimić Vugec iz ODRAZ-a i Julijana Tešija iz Zaklade Slagalica predstavile su Prvo nacionalno istraživanje o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Republici Hrvatskoj u svrhu poticanja kulture doniranja poslovnih i privatnih osoba.

Prema prvim rezultatima može se zaključiti da korporativni sektor vidi organizacije civilnog društva kao glavne pokretače akcija doniranja u opće korisne svrhe, dok bi uloga države u akcijama doniranja prvenstveno trebala biti u poticanju davanja kroz reguliranje poreznih olakšica za građane i pravne subjekte i u osiguravanju institucionalnog i zakonskog okvira. Zaklade bi trebale imati snažniju odnosno vidljiviju ulogu inicijatora takvih akcija, osigurati transparentnu i pravednu distribuciju prikupljenih sredstava. Tvrtke smatraju kako bi civilni i poslovni sektor mogli više surađivati, posebno na području identifikacije potreba zajednice i uspostavljanju komunikacije između tvrtki i lokalne samouprave.

Na okruglom stolu su nazočili Vesna Lendić Kasalo iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Sanja Smoljak Katić iz Hrvatske udruge poslodavaca - direktorica udruge trgovine, predstavnica tvrtke Kaufland Irena Tolić Jularić te Iva Gluhak Babić kao predstavnica trvtke Metro C&C, Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna te Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Marina Dimić Vugec iz ODRAZ-a, Julijana Tešija iz Zaklade Slagalica, Drago Vručinić iz Zaklade Zamah te dvoje poreznih savjetnika, Damir Brajković i Maja Živanović i saborski zastupnici Tulio Demetlika i Giovanni Sponza.

Iz medija:

 
ODRAZ-ovi projekti