02.12.19

Održan drugi ciklus interdisciplinarnih radionica za studente na temu razvoja urbane mobilnosti

Nakon mjesec dana pauze tijekom koje su studenti napravili dodatnu terensku analizu, 29. i 30. studenog 2019. nastavili smo s interdisciplinarnom radionicom na temu razvoja urbane mobilnosti te planiranja javnih prostora i prometa u gradu Zagrebu. Sudjelovanjem na ovim radionicama, studentima je omogućena neformalna edukacija te mogućnost praktičnog rada u manjim grupama na konkretnim temama / problemima u kreiranju javnog prostora grada.

Cilj radionica je pružiti studentima mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i sudjelovanja u interdisciplinarnoj radionici pod vodstvom mentora, u svrhu stjecanja znanja u planiranju prostora u urbanim sredinama, vodeći ih kroz proces analize, planiranja, odlučivanja te legislativnih i planskih odrednica.

Prvog dana radionice, pet studentskih timova je predstavilo analizu dosadašnjeg rada i predložena prostorno-prometna rješenja koja su izradili za pet lokacija u Zagrebu:

  1. Preobrazba javnog prostora na primjeru Trešnjevačke tržnice
  2. Unaprjeđenje prometnog sustava - primjer Radničke ulice
  3. Proširenje pješačke zone grada Zagreba (Tratinska, Masarykova, Trg hrvatskih velikana)
  4. Magistrala Samoborček - rekreativna zona i novi prometni koridor
  5. Stanica Črnomerec kao "vrata" Zagreba

U popodnevnom dijelu radionice prvog dana i sljedeći dan timovi su nastavili raditi na svojim vizijama javnih prostora pod vodstvom mentora i profesora koje će imati prilike javno predstaviti 9. prosinca u ZgForumu.U kreiranju prijedloga rješenja za razvoj javnih prostora grada Zagreba sudjeluje 26 studenata s pet zagrebačkih fakulteta: Fakulteta prometnih znanosti, Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta te Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta.

* Radionica je organizirana u sklopu projekta "Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama" koju ODRAZ provodi u suradnji sa Sindikatom biciklista i Fakultetom prometnih znanosti.

 
#SigurnoNaVlastitiPogon