28.06.18

Održan drugi blok edukacije o metodi društveno korisnog učenja u sklopu kojeg smo posjetili ACT Grupu u Čakovcu

Drugi blok edukacije o metodi društveno korisnog učenja i njenoj primjeni održan je u Čakovcu i Sv. Martinu na Muri 18. i 19. lipnja 2018. U sklopu edukacije posjetili smo primjer dobre prakse ACT Grupu iz Čakovca. U edukaciji u sklopu projekta "Odrazi se znanjem - pokreni zajednicu" sudjeluju profesori s Ekonomskog i Grafičkog fakulteta u Zagrebu te predstavnici 10 udruga izravno uključenih u projekt.

Prvi dan edukacije posjetili smo ACT Grupu u Čakovcu. Stjepan Mikec iz ACT-a predstavio je Lokalni konzorcij društvenih poduzeća i model potpore impact poduzetnicima u Hrvatskoj. Zatim je Andrea Vuković Buljan predstavila društvena poduzeća ACT Printlab d.o.o. i ACT Konto d.o.o.

ACT Printlab djeluje  od 2007. te nudi usluge kreiranja vizualnog identiteta, grafičkog oblikovanja i prijeloma publikacija, izrade web stranica, izrade bedževa, digitalnog printa i digitalnog  i offset tiska. Većina poslova vezana je uz projekte demokratizacije civilnog društva, vladavine prava,suzbijanja diskriminacije, zaštite okoliša. ACT Konto je društveno poduzeće specijalizirano za pružanje računovodstvenih usluga neprofitnim organizacijama,a među 60-tak klijenata nalaze se i društvena poduzeća, zadruge,obrtnici i mali poduzetnici. Specifičnost ovog poduzeća je u tome što su njegove radnice istovremeno i vlasnice i upraviteljice. Nakon prostora u kojem djeluje ACT Grupa, posjetili smo pogon Socijalne zadruge Humana gdje nam je upravitelj zadruge Ivan Božić ispričao nešto više o djelovanju vodećeg hrvatskog primjera društvenog poduzeća za radnu integraciju i ponovnu uporabu.

U popodnevnom dijelu programa, u zelenom okruženju Mlinarske kuće na Muri, Saša Borovnjak iz partnerske udruge Life Potential upoznao nas je s metodom korištenja refleksije u mentorstvu. Prekrasan, ispunjen, dinamičan i inspirativan dan.

Drugi dan nastavili smo s edukacijom o primjeni metode društveno korisnog učenja na fakultetima. Morana Fudurić i Ivana Marić predstavile su dosadašnja iskustva s primjenom DKU metode na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u sklopu kolegija koji su izravno uključeni u projekt - Interaktivna marketinška komunikacija; Stručna praksa / internship; Marketing neprofitnih organizacija; Marketing for non-profit organizations te Menadžment neprofitnih organizacija.

Bojana Ćulum s Filozofskog fakulteta u Rijeci predstavila je 10 prinicipa društveno korisnog učenja te u sklopu svog izlaganja govorila o mentorstvu u OCD-ovima i refleksiji s posebnim naglaskom na konkretne primjere i iskustva u radu sa studentima u sklopu svog kolegija.

Svi zainteresirani edukaciju su mogli pratiti i putem webinara na poveznici connect.srce.hr/odraz. Treći, ujedno i posljednji blok edukacije održat će se 6. i 7. srpnja u Zlatnoj Gredi u Baranji.

Fotogaleriju s edukacije pogledajte OVDJE.
O projektu "Odrazi se znanjem - pokreni zajednicu" više saznajte OVDJE.

 
OdraziSeZnanjem