22.10.19

ODRAZ održao radionicu u sklopu projekta „LORA – laboratorij održivog razvoja“

16. listopada 2019. ODRAZ je održao radionicu o održivom razvoju i Globalnim ciljevima održivog razvoja za 25 predstavnika osnovnih škola iz svih krajeva Hrvatske. Radionica se provodila u sklopu trodnevne edukacije koju je organizirala udruga Bioteka.

Tijekom jednodnevne radionice, ODRAZ je sudionike upoznao s konceptom održivog razvoja kroz povezivanje tema iz elemenata održivosti (društvena inkluzija, zaštita prirode i gospodarski razvoj). Poseban naglasak se stavio na Globalne ciljeve održivog razvoja i načine promocije njihove važnosti među djecom i mladima. Radionicu je vodila Elizabet Gašparov.

Tema prvog bloka bila su načela održivog razvoja. Nakon predstavljanja trenerice i udruge, prikazan je prikazati 3-minutni film ˝Što je to održivi razvoj˝ kojeg je izradio ODRAZ. Kroz kviz pitanja i diskusiju, sudionici su provjerili svoje znanje o održivom razvoju te su im pruženi odgovori na sljedeću problematiku: koji je cilj održivog razvoja, tri sastavnice održivog razvoja, koja je razlika između održivog razvoja i zaštite okoliša, koja je razlika između rasta i razvoja, što je ekološki otisak, što je društveno odgovorno poslovanje, važnost kupovanja lokalnih proizvoda, utjecaj fosilnih goriva na klimatske promjene, društvena nejednakost i globalna nepravda. Na kraju su spomenuti ključni datumi, dokumenti, strategije i javne politike u razvoju koncepta održivog razvoja na razini EU i u Hrvatskoj.

IMG_4544

Drugi blok započeo je grupnim radom. Podijeljeni u grupe, sudionici su povezivali specifične ciljeve s Globalnim ciljevima nakon čega su rezultate svog rada prezentirali svim sudionicima. Prezentacija o Globalnim ciljevima obuhvatila je sljedeće teme: važnost GCOR za učenike i učitelje, način na koji je usvojena Agenda 2030,  Milenijski razvojni ciljevi, opis Ciljeva po elementima održivog razvoja, koje su glavne značajke Ciljeva (npr. univerzalni, povezani, kompleksni, vremenski ograničeni), opis specifičnih ciljeva i indikatora, što je Dobrovoljni nacionalni pregled i čemu služi Nacionalno vijeće za održivi razvoj, što je potrebno za implementaciju GCOR (komunikacija, dijalog i povezivanje), koji je položaj Hrvatske u provedbi GCOR.

Na kraju su prikazani primjeri materijala koje sudionici mogu koristiti u edukaciji djece i mladih: edukativni kvizovi World Largest Lesson i Go Goals! te strip Naš planet i 17 ciljeva kojeg je preveo ODRAZ.

65656

O projektu

"LORA - laboratorij održivog razvoja" projekt je koji se bavi održivim razvojem i njegovom integracijom u obrazovanje. Planirano je izraditi 21 obrazovni program, po jedan program prilagođen svakoj suradničkoj školi, a moći će se provoditi zasebno ili integrirano kroz nastavne aktivnosti. Voditelj projekta je udruga Bioteka, a provodi ga u suradnji s partnerima i suradničkim školama koje se priključe projektu. Okosnica projekta su globalni ciljevi za održivi razvoj Ujedinjenih naroda definiranih 2015. godine. Više o projektu pročitajte OVDJE.

Više o održivom razvoju saznajte na sljedećim poveznicama:

 
ODRAZ-ove vijesti