04.02.20

ODRAZ održao radionicu u sklopu projekta ˝Mala škola održivog razvoja˝

30. i 31. siječnja 2020. ODRAZ je održao radionicu o održivom razvoju i Globalnim ciljevima održivog razvoja za 80-ak učenika od 1. do 8 razreda osnovne škole u Velikoj Pisanici. Radionica se provodila u sklopu projekta ˝Mala škola održivog razvoja˝ koji za cilj ima povećati znanja i vještine učenika i učitelja iz područja održivog razvoja te podići svijest šire zajednice o važnosti održivog razvoja.

Tijekom dvodnevne radionice, ODRAZ je učenike upoznao s konceptom održivog razvoja kroz povezivanje tema iz elemenata održivosti (društvena inkluzija, zaštita prirode i gospodarski razvoj). Poseban naglasak je stavljen na Globalne ciljeve održivog razvoja i načine promocije njihove važnosti među djecom i mladima. Radionicu je vodila Elizabet Gašparov.

Prvi dan održana je radionica za učenike od 1. do 4. razreda matične škole. Radionica je bila prilagođena uzrastu djece tako da se više govorilo o okolišu i utjecaju čovjeka na okoliš te o tome koliko je bitno očuvati okoliš, pitku vodu, proizvesti vlastitu hranu i sl. te ih se osvijestilo o tome da nemaju sva djeca jednak pristup obrazovanju, kvalitetnom obrazovanju i prirodnim resursima. Prezentirano je niz ideja o tome kako živjeti bez otpada (zero waste koncept) kako bi već od rane dobi krenuli održivim načinom života. Prikazan je animirani film ˝Eko priča za male i velike˝ koji ih je uveo u temu recikliranja, odvajanja otpada, reciklažnih dvorišta i zelenih otoka. Radionicom se potaknulo učenike da razmisle o tome što oni mogu učiniti za okoliš, što se i potvrdilo na kraju radionice sa praktičnim radom. Učenici su nacrtali što su naučili kroz radionicu i koje promjene žele primijeniti kako bi očuvali svoj okoliš.

5ht96h5t6

Drugi dan održana je radionica za starije učenike, točnije za  7. i 8. razred. Kroz kviz pitanja i diskusiju, sudionici su provjerili svoje znanje o održivom razvoju te su im pruženi odgovori na sljedeću problematiku: koji je cilj održivog razvoja, tri sastavnice održivog razvoja, koja je razlika između održivog razvoja i zaštite okoliša, koja je razlika između rasta i razvoja, što je ekološki otisak, važnost kupovanja lokalnih proizvoda, utjecaj fosilnih goriva na klimatske promjene, društvena nejednakost i globalna nepravda. Učenicima je uz predavanje prikazano nekoliko kratkih filmova koji su ilustrirali problematiku održivog razvoja te im približilo tu temu: održivi razvoj, plastični i tekstilni otpad. Učenicima je podijeljen ODRAZ-ov strip Naš planet i 17 ciljeva koji na jednostavan način objašnjava svaki od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja. Nakon toga, učenici su podijeljeni u 5 grupa odabrali za njih 3 najvažnija cilja te rezultate svog grupnog rada prezentirali ostalim učenicima.

265496496

Više o projektu pročitajte OVDJE.

 
ODRAZ-ove vijesti