18.12.18

ODRAZ dobitnik nagrade "SJAJ 2018." za promociju održivog razvoja

U Zagrebu je 14. prosinca 2018. održana svečana dodjela nagrada Hrvatske udruge poslodavaca tvrtkama za održivo i društveno odgovorno poslovanje (HUP DOP), u sklopu koje su dodijeljene i nagrade SJAJ 2018. za digitalnu vidljivost, komuniciranje i afirmaciju društveno odgovornog poslovanja i održivosti. Za civilno društvo priznanje je dobio ODRAZ - Održivi razvoj zajednice.

"Uočava se bogata praksa, raznovrsnost pristupa, kreativna rješenja i inovativni alati, a negdje i izuzetno visoka, dnevna učestalost komuniciranja tema vezanih za održivi razvoj", istaknuo je Goran Tudor, utemeljitelj nagrade i menadžer Poslovne inicijative Dobra Hrvatska.

"ODRAZ je organizacija civilnog društva s misijom potpore održivom razvoju zajednice. Središnja infografika ukazuje javnosti na mjerljivost aktivnosti i ostvarene rezultate. Poticanje drugih na akciju zasniva se na tjednim informacijama o natječajima, a informiranost građana dnevnim člancima. Publikacije i videa vlastite naklade zovu na osobnu edukaciju i rast. Najšire digitalno komuniciranje, inovativni alati te neposredni susreti čine ODRAZ prijateljskim i poznatim", izjavio je Tudor prilikom uručivanja nagrade direktorici ODRAZ-a Lidiji Pavić-Rogošić.

20181214_125226

U kategoriji velikih tvrtki nagrade "Sjaj" su dobili Ina-Industrija nafte i Jadran galenski laboratorij. U kategoriji mikro, malih i srednjih poduzeća dobitnici su Hauska&Partner, Regeneracija i DPD Croatia.

HUP je dodijelio ukupno osam nagrada u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki te u četiri područja: briga za okoliš, briga za zaposlenike, briga za zajednicu te promicanje društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca tvrtke.

Nagrađivanjem najboljih primjera društveno odgovornog poslovanja, HUP promiče i potiče njihovu sve širu primjenu u Hrvatskoj, kako bi od održivih načela poslovanja koristi imale i tvrtke i zajednice, što je interes svih dionika društva. Veliku nagradu HUP-a za društveno odgovorno poslovanje osvojila je tvrtka Heineken Hrvatska za tri projekta: Hrvatski ječam za Karlovačko pivo, Zeleno poslovanje kompanije Heineken Hrvatska te Briga o zajednici u kojoj poslujemo.

U kategoriji velikih tvrtki, nagrade su osvojili Ericsson Nikola Tesla za područje brige za zaposlenike; Coca-Cola HBC Hrvatska za područje promicanja društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca, Cemex Hrvatska za područje brige za okoliš i HP-Hrvatska pošta za područje brige za zajednicu i zakladu Vaša pošta.

U kategoriji srednje velikih tvrtki nagradu je osvojila Specijalna bolnica sv. Katarina za projekt kliničkog uvođenja farmakogenomskog testa u svakodnevnu praksu, kojemu je cilj značajno smanjiti neučinkovito propisivanje lijekova.

U kategoriji malih tvrtki nagrade su osvojili Sustav javnih bicikala Nextbike za područje brige za zajednicu i Arosa Grande za područje brige za okoliš i to za projekt tunelske nadstrešnice za sijeno i montažne objekte u poljoprivredi i drvnoj industriji.

Na svečanoj dodjeli sudjelovala je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske te potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat koji su, uz predstavnike HUP-a, dodijelili nagrade dobitnicima.

08a9457ec2d738e95cb1

"Nema uspjeha bez odgovornosti. Odavno su prošla vremena kada tvrtke nisu morale razmišljati o tome kako se odnose prema svojim dionicima i resursima te okolišu.", izjavila je uvodno Gordana Deranja, predsjednica HUP-a."Republika Hrvatska ima od danas formirano Nacionalno inovacijsko vijeće, s tri savjetodavna vijeća: Inovacijsko vijeće za industriju, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala. U njega je uključeno preko 600 dionika", rekao je ministar Horvat. "Vlada RH je predana poticanju društvene odgovornosti, a pitanje održivosti horizontalno je pitanje i ne tiče se samo jednog ministarstva.

Pozdravljamo i potičemo napore poslodavaca i civilnog sektora da se u prvi plan stave oni koji rade na promicanju održivog i odgovornog poslovanja. Hrvatska se obvezala biti usklađenija s ciljevima održivog razvoja.", rekao je potpredsjednik Vlade RH Tolušić. Kolinda Grabar Kitarović je istaknula: "Načela poštivanja ljudskih prava, etičnosti u poslovanju i zaštite okoliša ne smiju proći bez odjeka."

urucivanje_nagrade sjaj

 
priznanje