19.05.16

Objavljeno drugo kvartalno istraživanje u sklopu projekta "Povjerenje u lokalnu filantropiju"

Drugo kvartalno istraživanje Zaklade Slagalica, koje je obuhvatilo prvo tromjesečje odnosno preriod siječanj-ožujak 2016., ukazalo je na porast aktivnosti u civilnom sektoru ali i na to da su organizacije civilnog društva osjetljive na potrebe svojih zajednica.

Ovoga puta odazvalo se 35 organizacija civilnog društva sa područja pet slavonskih županija i to u najvećem broju iz Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije - po jedanaest, zatim sedam iz Požeško-slavonske, tri iz Vukovarsko-srijemske i samo jedna iz Virovitičko-podravske županije.

Organizacije civilnog društva (OCD) su osjetljive na potrebe svojih lokalnih zajednica i djeluju prije svega u pravcu pokrivanja potreba socijalno ugroženih skupina i pojedinaca, djece i mladih te djeluju humanitarno. Ovo je sukladno tomu da je riječ o pet županija koje su među najsiromašnijima u Hrvatskoj i s visokim postotkom nezaposlenosti. Također, budući da je riječ o manjim udrugama iz manjih sredina, jasna je i njihova izraženija orijentacija prema inicijativama koje promoviraju obrazovanje, kulturu, zaštitu okoliša, sportske aktivnosti te relativno slabija okrenutost ljudsko-pravnim temama kojima se najčešće bave veće udruge iz većih sredina.

Putem ovih kvartalnih istraživanja kojih će do kraja 2016. biti ukupno četiri, dobit će se usporedivi podaci o kulturi davanja, donatorima i oblicima davanja u Slavoniji, te o učestalosti, opsegu i načinu davanja tvrtki, obrta, lokalnih i regionalnih samouprava organizacijama civilnog društva kao potpora njihovom radu.

Istraživanje je provela Slagalica - zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka i partnerske udruge Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira i ODRAZ - održivi razvoj zajednice iz Zagreba u sklopu projekta IPA 2012 "Povjerenje u lokalnu filantropiju" koji se financira potporom Europske unije, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

* Puni tekst pročitajte ovdje.

 
lokalna filantropija