30.06.20

Objavljen Godišnji izvještaj ODRAZ-a za 2019.!

Kao i svih godina do sada, pripremili smo pregled naših projekata, aktivnosti, inicijativa, suradnji i postignuća ostvarenih tijekom prethodne godine.

10 projekata u provedbi, suradnja na dva velika europska projekta, organizacija panel rasprava i okruglih stolova, studijskih putovanja i posjeta primjerima dobre prakse, provedba 34 tematske edukativne radionice - samo su neka od brojnih aktivnosti koje smo organizirali i ostvarili u prethodnoj godini.

Provedbom društveno korisnog učenja na fakultetima i izravnim uključivanjem studenata u rad udruga za razvoj zajednice i opće dobro, potaknuli smo razmjenu ideja i znanja između nastavnika, studenata i predstavnika organizacija civilnog društva te neke zajedničke aktivnosti.

Nastavili smo aktivno promovirati održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja kroz suradnju s organizacijama civilnog društva i srednjim školama, osnaživanjem i edukacijom nastavnika i učenika o održivom razvoju te poticanjem u provedbi učeničkih projekata održivog razvoja u školi i lokalnoj zajednici.

Direktorica ODRAZ-a aktivno sudjeluje u radu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora. Članica je tri stručne skupine: Poljoprivreda, ruralni razvoj i zaštita okoliša; Promet, energija, infrastruktura i informacijsko društvo  te Vanjski odnosi. Uključena je u rad Grupe za praćenje EUROMED-a te je izabrana za predsjednicu Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-Crna Gora, tijela za uspostavu suradnje između organizacija civilnog društva iz Crne Gore i onih iz EU.

Projekt CIMULACT, u kojem je ODRAZ sudjelovao, prikazan je kao jedan od uspješnijih projekata u programu Obzor 2020., a ODRAZ kao organizacija sposobna za ostvarivanje izvrsnih rezultata.

Osim toga, kao vanjski suradnici bili smo zaduženi za izradu prijedloga nacrta Akcijskog plana za razvoj "maker spaces" (zajednički prostori stvaranja) u Zagrebu te za okupljanje dionika koji koriste ili su zainteresirani za takve prostore i način rada (STEM / STEAM).

Tajništvo smo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE koja okuplja preko 170 članova te je najbrojnija europska mreža CIVINET. Mreža je to gradova i drugih dionika, koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću.

Nagrade

Niti prošle godine nisu nas mimoišle nagrade - tako smo "zaradili" nominaciju za nagradu "Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2019. godinu", koju dodjeljuju National Geographic Hrvatska i agencija Adria Media Zagreb. Direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić dobitnica je nagrade za životno djelo za aktivan doprinos Inicijativi CIVITAS kojom Europska komisija promovira i podupire održivu mobilnost u gradovima kako bi se povećala kvaliteta života građana i zaštitio okoliš, na što smo posebno ponosni.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo našim partnerima i suradnicima te svima koji već godinama podržavaju naš rad!

* Godišnji izvještaj možete preuzeti OVDJE.

OdraziSe