30.10.14

Mladi i javne politike - održana druga radionica u Zagrebu i posjet primjerima dobre prakse u Čakovcu

ODRAZ u partnerstvu s Centrom za promociju civilnog društva iz Sarajeva provodi projekt "Mladi i javne politike" za 20-ak mladih predstavnika organizacija civilnog društva, lokalne uprave i samouprave i poslovnog sektora s područja cijele BiH. Prvođenjem ovog projekta želimo potaknuti aktivno uključivanje mladih u BiH u procese odlučivanja u područjima važnim za njihov život, zapošljavanje i razvoj zajednice.

Nakon prve radionice u travnju ove godine u Sarajevu na temu "Kreiranje javnih politika", u sklopu projekta "Mladi i javne politike" provedeno je akcijsko istraživanje o praksi sudjelovanja organizacija civilnog društva u donošenju odluka na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini. Istraživanjem se željela ispitati razina uključivanja javnosti u oblikovanje i praćenje javnih politika u BiH na lokalnoj razini te predložiti smjernice za poboljšanje. ODRAZ je priredio dvije vrste upitnika, koje je CPCD dostavio sudionicima uključenim u projekt iz civilnog sektora te posebno onima iz lokalne uprave i samouprave. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 25 OCD-a i 13 jedinica lokalne uprave i samouprave iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. ODRAZ je priredio izvještaj s pregledom sličnih dosadašnjih istraživanja u BiH, analizom rezultata s preporukama te primjerima dobre prakse iz Hrvatske i BiH.

Predstavljanje rezultata istraživanja
U Zagrebu je 28. listopada 2014. održana druga radionica na kojoj je Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a polaznicima govorila o analizi javnih politka te koracima u izradi izvještaja iz sjene. Predstavila je i rezultate akcijskog istraživanja "Sudjeluju li građani u BiH u procesima donošenja odluka? s preporukama za poboljšanje. Elektronska verzija priručnika dostupna je ovdje.

Isti dan, polaznici su se susreli i razgovarali s predstavnicama organizacija koje su aktivno uključene u procese oblikovanja politika i donošenja odluka u Hrvatskoj - s nama su bile Sandra Pernar, savjetnica u Ureda za udruge, Mirela Travar, glavna tajnica Mreže mladih Hrvatske i Željka Leljak Gracin, voditeljica Programa razvoja prava okoliša u Zelenoj akciji.

Studijski posjet primjerima dobre prakse
Drugi dan zajedničkog druženja i učenja proveli smo u posjetu ACT Grupi u Čakovcu. Teo Petričević polaznicima je predstavio rad ACT Grupe te govorio o konceptu eko-društvene ekonomije, društvenom poduzetništvu, razvojnim potencijalima u Hrvatskoj te sudjelovanju u izradi strategije socijalnog poduzetništva i drugih akata.

Mladi predstavnici iz BiH imali su priliku upoznati pionirske primjere dobre prakse društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. Posjetili su prvu socijalnu zadrugu u Hrvatskoj - Humana Nova koja zapošljava osobe s invaliditetom i starije osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada te Socijalno poljoprivrednu zadrugu "Domači vrt" koja se bavi ekološkom proizvodnjom i pritom zapošljava marginalizirane društvene skupine, vodeći se modelom održivog razvoja.

Nadamo se da će ovi primjeri dobre prakse iz Hrvatske biti poticaj i inspiracija mladima iz BiH.

*** Projekt Mladi i javne politike provodimo u partnerstvu s udrugom Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva, a financiran je u skopu programa Međunarodna razvojna suradnja Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva.

 
ODRAZOVE vijesti