16.08.17

Intervju s direktoricom ODRAZ-a u Reviji HAK-a

U srpanjskom izdanju Revije HAK-a možete pronaći razgovor s našom direktoricom Lidijom Pavić-Rogošić. U ovom članku objasnila je što je održivi razvoj i kako se društvene inovacije razlikuju od ostalih inovacija. Govorila je i o osnivanju CIVINET-a i članstvu u EGSO-u.

Kako bi pokušali približiti i bolje razumjeti pojam održivog razvoja, ekipa Revije HAK-a razgovarala je sa našom direktoricom Lidijom Pavić-Rogošić. Objasnila je da se iza tog pojma krije puno više od tema vezanih za okoliš jer se zapravo radi o razvoju koji teži ravnoteži između gospodarstva (profit ne pod svaku cijenu), brige za kvalitetu življenja te da nitko ne ostane zapostavljen (društvena pravednost) i zaštite okoliša.

Na pitanje o društvenim inovacijama, objasnila je kako su to novi modeli, metode, prakse, usluge i proizvodi koji rješavaju određene društvene probleme učinkovitije od postojećih modela i načina ili odgovaraju na nove društvene izazove koji se javljaju ili društvene probleme na koje institucije ili tržište dosad nisu dali odgovor. Ono po čemu se društvene inovacije svakako može prepoznati i razlikovati od ostalih inovacija je što njihova primarna namjena nije profit, nego rješavanje društvenog problema, odnosno izazova.

Spomenula je i Mrežu za održivu urbanu mobilnost, CIVINET Slovenija-Hrvatska-jugoistočna Europa te ODRAZ-ovu ulogu tajništva u toj mreži: ˝svake godine organiziramo nekoliko skupova te jedno do dva studijska putovanja kako bi se članovi upoznali s novim konceptima i pristupima održivom prometu u gradskim sredinama. Naglasak stavljamo na planove održive urbane mobilnosti, koji su u mnogim zemljama EU prihvaćeni kao dobar način ostvarivanja kvalitetnog života u gradovima˝.

Isto tako, spomenut je i Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) budući da je naša direktorica članica Stručne skupine za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša te one za vanjske poslove: ˝pripremamo mišljenja na zahtjev tih tijela, kad se spremaju nove inicijative, ali i samoinicijativna mišljenja, kako bismo tijela EU upozorili na teme kojima bismo se trebali pozabaviti˝.

* Razgovor iz Revije članovi HAK-a mogu preuzeti i pročitati u PDF-obliku OVDJE.

HAK revija srpanj 2017 - Copy (3)

2

hak 3

 
intervju