10.01.20

Hrvatska sudjelovala u velikom europskom istraživanju o umjetnoj inteligenciji

Zajedno sa suradnicima diljem Hrvatske ODRAZ je tijekom studenog i prosinca 2019. godine organizirao 11 rasprava o Umjetnoj inteligenciji i utjecaju na društvo. Ukupno je u istraživanju sudjelovalo 62 ljudi iz Hrvatske svih dobnih skupina.

ODRAZ je suradnik u istraživačkom projektu The Human Brain Project i jedan od 132 pridružena partnera iz 20 zemalja te je bio zadužen za provedbu procesa rasprava o umjetnoj inteligenciji u Hrvatskoj. Cilj rasprava bila je diskusija i zaključci o utjecajima umjetne inteligencije na društvo, budućoj upotrebi umjetne inteligencije u svakodnevnom životu te mogućnosti i granice upotrebe.

Projekt Humanbrain (HBP) gradi istraživačku infrastrukturu kako bi se unaprijedila neuroznanost, medicina i računarstvo. To je jedan od četiri najveća projekta FET (tehnologija budućnosti i novih tehnologija) ikad financiranih od strane Europske unije.

Desetogodišnji projekt započeo je 2013. i trajat će do 2023. godine. Kroz projekt izravno je zaposleno oko 500 znanstvenika na više od 100 sveučilišta, nastavnih bolnica i istraživačkih centara širom Europe.

* Više o projektu i velikom europskom istraživanju o budućnosti umjetne inteligencije možete pratiti na: https://www.humanbrainproject.eu/en/

 
Human Brain Project