13.03.14

Grundtvig radionica: Pismenost odraslih u ruralnim područjima Europe (Svratka, Češka)

Predstavnici ODRAZ-a, Hrvatske mreže za ruralni razvoj i Outward Bounda Hrvatske sudjelovali su na 10-dnevnoj radionici organiziranoj u sklopu Grundtvig programa cjeloživotnog obrazovanja - Literacy round European Rural Regions.

Radionicu je organizirala Češka nacionalna mreža škola u ruralnim zajednicama (Národní síť venkovských komunitních škol) a glavna tema bila je pismenost i edukacija u ruralnim krajevima Europe. Radionica je održana u razdoblju od 28. veljače do 9.ožujka 2014. u češkom selu Svratka.

Na radionici je sudjelovalo ukupno 17 predstavnika iz Cipra, Češke, Estonije, Hrvatske, Italije, Latvije i Poljske. Iz Hrvatske su sudjelovali Niko Barbić (ODRAZ),  Marko Rajković i Robert Pintarić (HMRR)  te Vladimir Mesarić (Outward Bound Hrvatska).

Ciljne skupine programa bile su predavači i organizatori cjeloživotnog obrazovanja (Life Long Learning) kojima se prenjela važnost "bottom-up" pristupa prilikom organiziranja i upravljanja centrima obrazovanja u ruralnim zajednicama.

Sudionici radionice upoznati su s brojnim metodama koje češki predavači koriste prilikom edukacije odraslih, poput Opera metode, SWOT analiza, identifikacije stilova učenja, "Plugging the Leaks" pristupa, itd.

Osim predavanja, tijekom cijele radionice sudionici su sudjelovali u brojnim treninzima "team-buildinga" osmišljenima kako bi se potaknula međusobna suradnja među pojedincima, ali i objasnile metode prenošenja znanja drugima.

Pored razmjene međusobnih iskustava na polju edukacije, sudionici radionice obišli su primjere škola u češkim ruralnim zajednicama gdje su mogli vidjeti kako se u školama organiziraju edukativni programi za sve građane, bez obzira na dob.

  • Više o češkoj nacionalnoj mreži škola u ruralnim zajednicama možete doznati na njihovim stranicama www.gateofcountryside.eu
  • Jedna od posjećenih škola ima svoje stranice na kojima možete istražiti njihove edukacijske programe: www.skolahrabova.cz
  • Galeriju fotografija pogledajte ovdje.
  • Ovdje možete pročitati što su o radionci napisali naši kolege iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj.

Izvještaj priremio: Niko Barbić

 
ODRAZOVE vijesti