03.10.16

Građani i stručnjaci surađuju u redefiniranju europskog Programa za istraživanje i inovacije

Ovaj 2. po redu kratki prikaz tijeka provedbe projekta CIMULACT sažeto prikazuje proces kao i glavne rezultate savjetovanja s građanima i stručnjacima diljem Europe u svrhu izrade scenarija programa istraživanja. Ti scenariji doprinose Obzoru 2020. i nacionalnim programima za istraživanje i inovacije.

Tijekom projekta, 29 partnera CIMULACT-a radilo je s građanima i stručnjacima kako bi zajedno razvili 48 takozvanih "scenarija programa istraživanja" koji odražavaju vizije građana za budućnost i imaju za cilj poslužiti kao banka informacija i inspiracija za razvoj istraživačkih programa na nacionalnoj i razini EU-a.

Scenariji programa istraživanja, koji su nastali temeljem društvenih potreba identificiranih analizom vizija građana, podijeljeni su u 12 širih tematskih područja. Ta područja pokazuju u kojim poljima građani i stručnjaci vide potrebu za povećanim istraživanjem i inovacijama u budućnosti.

* Drugi kratki prikaz pročitajte ovdje.

* Više o projektu CIMULACT: /hr/projekti/aktualni-projekti/cimulact-savjetovanje-s-gradanima-i-razlicitim-dionicima-o-obzoru-2020

 
CIMULACT