13.06.19

Direktorica ODRAZ-a u Rijeci održala predavanje o povijesti i konceptu održivog razvoja

12. lipnja 2019. u Rijeci je održana konferencija ˝Održivi razvoj - Gdje smo sad?˝ u okviru projekta ˝Nova pravila igre˝. Direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić je održala predavanje o povijesti i konceptu održivog razvoja te sudjelovala u okruglom stolu.

Na konferenciji se raspravljalo o tome "gdje smo sad" u ostvarivanju 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, kako ih "lokalizirati" i preuzeti odgovornost za njihovo ostvarivanje u svakodnevnom životu i djelovanju.

Uz bistrenje ključnih pojmova i koncepata, artikuliran je cijeli niz prepreka, izazova, ograničenja i problema s kojima se pojedinci, organizacije i zajednice susreću u nastojanju da žive i djeluju "održivo" i doprinose ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja.

Ipak, utvrđeno je i da "postoje pomaci" uz poneki "na dobrom smo putu", kao i činjenica da postoji sve veći broj primjera dobre prakse održivog življenja, pa i onih domaćih, koji djeluju poticajno i na sve brojnije riječke inicijative usmjerene na održivi razvoj.

Daljnje otvaranje i snaženje komunikacije i suradnje između organizacija civilnog društva i tijela javne vlasti, snažnije utjecanje na oblikovanje i provedbu smislenih, relevantnih i provedivih javnih politika na svim razinama, jačanje osobne odgovornosti pojedinaca, ali, još važnije, jačanje odgovornosti onih (organizacija, tijela, institucija, industrija, ...) čije (ne)djelovanje ima još snažniji utjecaj na okoliš i društvo, povećanje razine informiranosti i znanja, a onda i participacije građana, posebno mladih, u procesima donošenja odluka, stvaranje, njegovanje i širenje novih, poticajnih praksi održivog življenja u lokalnim zajednicama, pružanje podrške lokalnim inicijativama za održivo življenje i jačanje njihove suradnje i umrežavanja, samo su neki od odgovora ponuđenih na ovoj konferenciji a koji odgovaraju na sljedeće logično pitanje, a to je "kako stići" do održivog razvoja zajednica.

Zoran Skala, dugogodišnji aktivist u području održivog razvoja, napomenuo je da razgovor o ovoj temi nikada nije bio potrebniji, a, dodajemo, djelovanje nikad nije bilo hitnije.

Ostale teme konferencije su bile:

  • javne politike za održivi razvoj na lokalnoj razini
  • glavni uspjesi i izazovi u postizanju globalnih ciljeva održivog razvoja
  • primjeri dobre prakse održivog razvoja lokalnih zajednica u Hrvatskoj i svijetu
  • izazovi i ograničenja koncepta održivog razvoja.

Na konferenciji su pored Lidije Pavić-Rogošić izlaganja, uz raspravu, održali i Srđan Škunca (Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke), Adam Butigan (Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije), Dražen Šimleša (Zelena mreža aktivističkih grupa - ZMAG), Vedran Horvat (Institut za političku ekologiju) i Zoran Skala (dugogodišnji aktivist u području održivog razvoja).

64248977_2535571916476133_1165538752722894848_n

Konferencija je bila namijenjena predstavnicima organizacija civilnoga društva te drugim akterima u lokalnoj zajednici čije je djelovanje ili interes usmjeren prema postizanju održivog življenja i razvoja lokalnih zajednica.

Konferencija se održala u okviru projekta "Nova pravila igre" kojeg provode Udruga za razvoj civilnog društva SMART s partnerima Udruga Delta, Centar za kulturu dijaloga, Društvo "Naša djeca" grada Gospića, Gradska knjižnica Rijeka, Srednja škola Ambroza Haračića, Osnovna škola Nikola Tesla i Grad Rijeka. Više o projektu pročitajte OVDJE.

#OdraziSe #OdrživiRazvoj #CiljeviOR

 
ODRAZ-ove vijesti