18.09.17

Direktorica ODRAZ-a na stručnom skupu Europa u pokretu

18. rujna održan je stručni skup "Europa u pokretu" Hrvatskog autokluba i Grada Zagreba gdje su se prezentirali modeli i aspekti sigurne i energetski učinkovite mobilnosti. Direktorica ODRAZ-a predstavila je mrežu za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE.

ODRAZ se i ove godine aktivno uključio u obilježavanje ETM u Zagrebu. 18. rujna održan je stručni skup HAK-a "Europa u pokretu" gdje se razgovaralo o modelima i aspektima sigurne i energetski učinkovite mobilnosti. Nakon otvaranja skupa, Miron Huljak iz MUP-a predstavio je projekt EDWARD u sklopu kojeg će se 21. rujna obilježavati kao Europski dan bez poginulih u prometu. Krešimir Viduka iz HAK-a govorio je o projektu ˝Pravilo 6 - Siguran zagrljaj˝ u kojem se naglašava obveza korištenja dječjih sjedalica. Kako bi spoznali način postupanja vozača HAK je u suradnji sa temeljnim autoklubovima i udrugom RODA proveo anketu i terensko istraživanje o korištenju dječjih sjedalica u vozilima prilikom prijevoza djece. Čak 85% anketiranih tvrdi da prevode djecu u adekvatnim dječjim sjedalicama, a 70% bira sjedalicu imajući ponajprije u vidu kriterij kvalitete-sigurnosti. Međutim terensko istraživanje provedeno u 18 gradova RH pokazalo je da 44% vozača ne prevozi djecu u dječjim sjedalicama. Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti predstavio je Izvješće o razinama rizika na dionicama autoceste A3 utvrđenim prema EuroRAP/iRAP RPS metodologiji. Darko Brozović iz HAK-a govorio je o Spasilačkom listu / Rescue Sheet koji je implementiran u mnogim zemljama Europe, a za cilj ima pomoći u skraćivanju vremena intervencija spasilačkim ekipama sadržavajući sve relevantne podatke. Rajko Horvat sa Fakulteta prometnih znanosti govorio je o Prometnim nesrećama naleta vozila na životinju. Eva Kostevc iz HAK-a predstavila je ovogodišnju temu Europskog tjedna mobilnosti: tema 2017. godine je ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost, a odabrana je u cilju kontinuiranog razvoja prometa. Pri tome je naglasak na zajedničko korištenje prijevoznih sredstava putem posredničkog sustava za prijavljene korisnike omogućuju informacijske i komunikacijske tehnologije. Matija Vuger iz Grada Zagreba, Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, predstavio je EU projekt SocialCar . Cilj projekta je promijeniti dosadašnju praksu gradske vožnje osobnim automobilom u kojem u pravilu sjedi samo vozač; smanjiti vrijeme putovanja, time i poboljšati okoliš u gradu, na način da bude više putnika u osobnim automobilima i da postoji bolja integracija s javnim prijevozom. Ivan Šimunec iz Mobilita Evolva govorio je o Prometnom Master planovima u funkciji urbanog i regionalnog razvoja. Riječ je o strateškim dokumentima koji utemeljuju koncepte održivog prometa te su vođeni načelom prepoznavanja mobilnosti kao osnovne ljudske potrebe.

21742965_1679658948734105_4518027086450856712_n
Direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić predstavila je mrežu za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija- Hrvatska-JIE, koja okuplja 130 članova iz sedam zemalja. Tu je 50-ak gradova, polovica je iz Hrvatske. Ostali članovi su ministarstva, udruge, instituti i tvrtke. ODRAZ-Održivi razvoj zajednice ima ulogu Tajništva mreže. CIVINET je mreža gradova i drugih dionika, koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima. Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti. Umrežavanje i svi oblici povezivanja su dobrodošli za učinkovitije rješavanje prometnih problema, od razmjene iskustava, znanja i ideja do zajedničkog sudjelovanja i sinergije gradova, što omogućava i bolje korištenje sredstava europskih fondova. Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE okuplja 130 članova te je najbrojnija europska mreža CIVINET. Mreža je i vrlo aktivna, godišnje održava minimalno dvije radionice, organizira studijska putovanja te redovito informira članove, ostale zainteresirane dionike i medije putem kvartalnog e-glasila.

* Više o CIVINET-u na http://civinet-slohr.eu

#CIVINET #OdraziSe

21751610_1679658982067435_2457458258343432907_n

 
Europski tjedan mobilnosti 2017.