24.04.12

CIVITAS ELAN u Koprivnici - Predstavljena dva projekta CIVITAS: ELAN I DIN@MO

U Gradu Koprivnici 16. travnja 2012. održano je predstavljanje dva projekta financirana iz Inicijative EU CIVITAS. Pored projekta CIVITAS ELAN u kojem sudjeluje grad Zagreb te koji je pri završetku, predstavljen je i projekt u kojem sudjeluje Koprivnica -CIVITAS DIN@MO, koji tek počinje.

Sastanku su uz neke od partnera ELAN-a ( ODRAZ-a - Održivi razvoj zajednice, Zagrebački holding - Podružnice ZET i Čistoća, Fakultet prometnih znanosti i HŽ Infrastruktura), prisustvovali i predstavnici Grada Koprivnice te koprivničkih poduzeća

Sve prisutne pozdravila je Helena Hećimović, članica Gradskog vijeća Koprivnice te ih informirala o procesu pregovora oko projekta Din@mo te je predstavila projektni tim.

Kratko o projektu CIVITAS ELAN koji se provodi u Gradu Zagrebu, a koji za cilj ima potaknuti poboljšanja u gradskom prometu primjenom inovativnih, održivih i energetski učinkovitih prometnih rješenja, te o svemu onome što su u Zagrebu u sklopu CIVITASA radili, govorila je Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a.

Detaljnije o tome što se u sklopu projekta CIVITAS ELAN radilo u javnom gradskom prijevozu i što se radilo u komunalnom poduzeću Čistoća govorili su Srećko Krznarić iz Zagrebačkog holdinga, Podružnica ZET i Alen Hadžić iz Zagrebačkog holdinga, Podružnica Čistoća.

Koprivnički projekt CIVITAS Din@mo predstavili su Helena Hećimović i Nebojša Kalanj. Projektni partneri projekta CIVITAS Din@mo su četiri grada Aachen, Palma, Gdnya i Koprivnica. Ukupna vrijednost projekta je oko 13,1 milijuna eura, s tim da je doprinos Europske unije 8,5 milijuna eura.

Provođenje projekta u Koprivnici obuhvaća šest mjera:

  1. Planiranje javnog prijevoza,
  2. Plan održivog gradskog prometa,
  3. Sveučilišni kampus nulte CO2 emisije,
  4. Javni prijevoz s niskom emisijom,
  5. Razvoj kurikuluma održivog prometa za koprivničko sveučilište i
  6. Program zajedničkog korištenja električnih gradskih automobila.

Nakon razgovora, domaćini su zahvalili gostima iz Zagreba što su se odazvali te što su prisutne upoznali s rezultatima, kao i s teškoćama koje su prošli te s putem koji treba proći u projektu CIVITAS, jer se radi o projektima koji su izuzetno strogo strukturirani, zahtjevni i ambiciozni.

 
ODRAZOVE vijesti